Stay up to date on UN Global Compact news, engagement opportunities, resources and eventsUnited Nations Global Compact Facebook   twitter   LinkedIn   Youtube
 
Open in Browser   Вижте в браузъра    Forward Абонирайте се  
 

Бюлетин Април 2019

Бизнесът - сила за добро

 

Resource - IMPACT: Transforming Business, Changing the World

НОВИНИ ОТ МРЕЖАТА

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

 

април

11

Форум „Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“

 

май

6-7

CSR Europe 3rd SDG Summit

май

8-9

Българският бизнес на среща с партньори от Острова

юни

5

Световен ден на околната среда

юни

11

Академия на ГД на ООН - How to Report on the SDGs?

 

НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕ

И ПРИЯТЕЛИ

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

Форум „Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“

Част от акцентите на форума са:

- Защо КСО? Тенденции и стандарти за успешни бизнес практики

- “Глобалният договор на ООН и основните принципи на социално отговорните компании”, Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

- “КСО – предизвикателства и ползи, свързани с устойчивостта и отговорността на бизнеса; нефинансово отчитане на фирмите”, д-р Марина Стефанова, CSR AdviceBox

Прочетете още »


CSR Europe 3rd SDG Summit

CSR Europe се подгтовя за своята трети SDG Summit, която ще се проведе на 6-7 май 2019 г. в Брюксел. Това е уникална възможност за бизнеса да се застъпи за прилагането на европейски и глобален интегриран подход към постигане на Целите за устойчиво развитие.

Прочетете още »


Българският бизнес на среща с партньори от Острова

На 8 и 9 май в Ковънтри, Великобритания, ще бъде проведен информативен семинар между представители на бизнеса, държавата
и британски университети, които имат най-голям прием на български студенти в последните няколко години.

Университетът в Ковънтри  ще посрещне представители на бизнеса от България, като ще бъде организирана среща, със студенти, на която ще бъдат представени възможности, за стажове и реализация в България. 

Събитието е част от партньорството на Българската мрежа и Coventry University на тема "Готови ли са младите българи, завършващи в чужбина, да се върнат в България?".


Световен ден на околната среда

5 юни - световният ден на околната среда през 2019 ще бъде посветен на борбата с мръсния въздух.

България е сред страните с най-високи нива на фини прахови частици във въздуха и на първо място в Европа по този показател. Според данни на Световната здравна организация, в следствие от замърсяването у нас, средно 15 000 българи умират всяка година. Жертвите в света достигат 7 милиони души.

Българската мрежа по традиция ще организира ежегодно събитие и ще насърчи своите членове и заинтересованите страни да се включат в тазгодишната кампания за по-чист въздух.

Прочетете още »

Академия на ГД на ООН - Learning From Peers: How to Report on the SDGs?

В тази сесия Академията ще обсъди въпроси за това как компанията да идентифицира и даде приоритет на подходящите за дейността си Цели за устойчиво развитие. Още, как да определи съдържанието на своя годишен доклад по изпълнението на Целите, в съответствие с признатите принципи и стандарти. 

Академията е създадена, за да предостави на компаниите членове ниво Participant на ГД на ООН необходимите им знания и умения, за да осъществят своите устойчиви цели. 

Прочетете още »

Следващи издания »

 

НОВИНИ

Общото събрание на БМГД преизбра Огнян Траянов за председател

По време на годишното Общо събрание на компаниите членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН бяха проведени редовни избори за председател, членове на Националния и Контролен съвет.

Компаниите дадоха висока оценка на изминалия четири годишен мандат на Огнян Траянов и единодушно отново му гласуваха своето доверие, преизбирайки го за председател на Сдружението.

Гласуван бе и нов състав на Националния съвет на Българската мрежа:

Асарел Медет, Контур Глобал Марица Изток 3, Овергаз, Екопак България, Софарма, ТехноЛогика и Фондация BCause.

Прочетете още »

Годишен отчет 2018 на Българската мрежа

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН с удоволствие представя своя годишен отчет, в който са представени всички реализирани колективни програми и инициативи на организацията през изминалата календарна година. 

Освен резюме на проектната дейност на Мрежата, в отчета ще намерите още информация за реализираните събития и застъпнически кампании през изминалата година, както и календар на предстоящи проекти и инициативи, планирани за 2019 г. 

Прочетете още »

Българската и Mакедонска мрежи на Глобалния Договор заедно разработиха наръчник за изпълнение на Глобалните цели

В ролята си на лидер на Балканите Българска мрежа предаде своя уникален опит на Македонската мрежа на специално организираната за целта “Конференцията за глобални цели за местна устойчивост”. Тя се проведе на 14 март в Скопие и беше последния етап от проекта  „Изграждане на междусекторни партньорства за устойчиво развитие“, финансиран от Европейския съюз и реализиран от македонските организации  Конект и Агора със специалното участие на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.  

В резултат на успешното съвместно партньорство между двете локални мрежи бе подготвен и специализиран наръчник за създаване на колективни действия за изпълнение на Глобалните цели, с който Българската мрежа споделя опита си. 

Прочетете повече »

Вижте новата брошура за издание 2018 на програмите"Гордея се" и Базар на професиите 

За последните шест издания на инициативата „Гордея се“, над 4000 деца са прекрачили вратите на работното място на своите родители, където са се запознали с десетки различни професии. 

В своите вече четири издания, Базарът на професиите успя да срещне над 6000 деца, учители и родители с огромно разнообразие от специалисти, които нагледно показаха на младежите особеностите на своите професии. 

Вижте брошурата »

Академия на Глобалния Договор - поемете по пътя на устойчивото развитие

Академията създава възможности за обучение на всички служители, независимо от длъжността, която заемат, или от етапа, на който са, в изграждането на корпоративната устойчивост. Силно предимство на Академията дава дигиталната платформа за дистанционни обучения, разделени в тематични модули. По този начин всеки може да проследи горещите теми, които го вълнуват, и да почерпи ноу-хау от експертите на инициативата и от споделените от тях подходи.

Прочетете още »

Световният ден на околната среда поставя фокус върху замърсяването на въздуха

Отбелязването на световната инициатива тази година ще събере на едно място правителства, индустрии, общности и личности в дискусия за възобновимата енергия и зелените технологии, и стратегиите, които могат да повишат качеството на въздуха в градове и региони по света.

България е сред страните с най-високи нива на фини прахови частици във въздуха и на първо място в Европа по този показател. Според данни на Световната здравна организация, в следствие от замърсяването у нас, средно 15 000 българи умират всяка година. Жертвите в света достигат 7 милиони души. 

Прочетете още »

Активни сме, но трябва да ускорим темпото, според годишния доклад на ООН за околната среда

Програмата на ООН за околната среда излезе с годишен доклад за 2018 г., в който представя работата на организацията по отношение на замърсяването на въздуха и моретата, както и на справянето с газовите парникови емисии.

„Макар 2018 да бе трудна година, ние видяхме надежда в нарастващата активност и глобалното възприемане на новите бизнес модели, чиято цел е да преодолеят трудностите, пред които сме изправени“, каза Джойс Мсуия – виден микробиолог и учен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда. 

Прочетете още »

Поредицата Global Goals in Action представя бизнес лидерите в действие

От поредицата видеоклипове на Глобалния Договор, Global Goals in Action, научете как бизнес лидерите привеждат в съответствие своята бизнес стратегия с Десетте принципа и предприемат действия по Целите за устойчиво развитие. 

Прочетете още »

EVN България проведе пореден открит урок по енергийна ефективност за ученици

По време на открития урок на тема „Разумно използване на енергията” на децата беше представена информация за рационално и ефективно използване на природните ресурси. 

Експерти от EVN България запознаха децата по достъпен за тях начин с енергийната ефективност в дома. Учениците се запознаха с ползите от това за всяко домакинство. В допълнение децата получиха малки подаръци със занимателни игри от кампанията. 

Прочетете още »

Кампания „Моят зелен град“ на ЕКОПАК България дава втори живот на пластмасовите бутилки

В рамките на месец 10 спирки на градския транспорт в София ще имат допълнителна функционалналност. Специални контейнери за разделно събиране на пластмасови отпадъци са вградени в съществуващите съоражения и приканват: „Дай шанс на пластмасовата си бутилка  да заживее отново“.

Кампанията е част от инициативата с 12-годишна история „Моят зелен град“, организирана от Кока-Кола в България в партньорство с ЕКОПАК България и Столична община. 

Прочетете още »

Фондация BCause и Филип Морис представиха обобщените резултати от програмата „Забавно лято, Грижовна есен”

В рамките на три дискусионни панела учители, лекари и млади предприемачи от тютюнопроизводителните райони на България разказаха какво е програмата за тях.

На събитието, провело се на 21-ви март в клуб "Перото" в НДК, организаторите разказаха за началото на програмата през 2014 г. в първото населено място – община Сатовча и за постигнатите резултати през годините.

Прочетете още »

Пощенска банка проведе 25 открити уроци на тема финансова грамотност в над 10 града

Представителите на Пощенска банка представиха на ученици от 3-и до 12-и клас интересни моменти от историята на парите и се фокусираха върху начините за спестяване, различните банкови продукти и най-често срещаните киберизмами. Те отговориха и на многобройните им въпроси за различните депозити и кредити, електронните пари, покупките през интернет и сигурността на разплащанията. 

Прочетете още »

 

Учениците от НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" търсят спонсор за участие в международна олимпиада

От създаването на училището и до днес, възпитаници на гимназията се представят отлично на национални и международни олимпиади в областта на природоматематическите дисциплини. Подготовката на учениците на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" е на високо ниво и амбицията на ръководството и преподавателите е да осигурят повече възможности за изява на възпитаниците си.

През учебната 2018/2019 г. учениците на гимназията имат възможност да вземат участие в Олимпиада "Тимаада" по физика, химия, математика и информатика в република Саха (Якутия), през месец юли 2019 г. В олимпиадата участват ученици от 11 и 12 клас.   

В тази връзка гимназията търси спонсори за покриване на транспортните разходи за отиване и връщане на учениците, за издаване на визи и за такса участие.

Прочетете още »


Включете се с новина в бюлетина ни

Ако желаете да се включите в бюлетина на БМГД на ООН с новини на Вашата компания или организация от сферата на КСО или устойчивото развитие, свържете се с нас на secretariat@unglobalcompact.bg.

Крайният срок за изпращане на новини за следващия брой на бюлетина е 30 април 2019 г. 


 


United Nations Global Compact    Foundation for the Global Compact    Foundation for the Global Compact  

За нас | Новини | Присъединете се | Комюнике | Проекти | Публикации

   

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обединява компании, академични институции и граждански организации, които създават колективни проекти с обществена значимост и имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

Published 04 Apr 2019

Ако не желаете да получавате бюлетина, моля натиснете тук, за да се отпишете.