Зелените герои на Пощенска банка

ЗЕЛЕНИТЕ ГЕРОИ НА ПОЩЕНСКА БАНКА

Екип от мотивирани служители на финансовата институция обнови екопътека на Витоша, като част от инициативата „Зелени истории на открито“

KolajДнес много хора смятат, че еко инициативите са свързани с големи финансови инвестиции, но всъщност реалността е съвсем друга – с малки действия и много ентусиазъм могат да бъдат постигнати големи и устойчиви промени. Можем да използваме торбички и чаши за многократна употреба, да пестим водата, да не принтираме всичко на хартия, да не изхвърляме пластмаса безразборно в природата, да изключваме компютрите и осветлението в офиса, да използваме соларни зарядни, а защо не – да се включим с доброволен труд в някой зелен проект. Можем просто да бъдем отговорни. И екипът от мотивирани служители на Пощенска банка напълно доказва това. Те често отделят от свободното си време, за да се включат заедно в доброволчески зелени програми и инициативи. И го правят с усмивка!

МИСИЯ – ДА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ

Освен върху основната си бизнес дейност Пощенска банка от години се фокусира и върху нуждите на обществото и природата, като създава свои или подкрепя програми и инициативи на утвърдени организации, което е част от цялостната програма на компанията за корпоративна социална отговорност „Зелени заедно с Пощенска банка“.  В тях истинските зелени герои са нейните служители. Финансовата институция е и единствената банка в България, която има свой „Зелен борд“ и звено Environmental Office в организационната си структура, които работят за опазването на околната среда както по отношение на ограничаване на използваните от банката ресурси, така и по отношение на финансиращата ѝ дейност. Действията са насочени в направленията − спестяване на енергия, оптимизиране на количеството вода, намаляване на употребата на хартия, рециклиране на хартия и тонери, на IT техника и др. Компанията следва и стриктна политика на проследяване на екологичния риск в корпоративното кредитиране.

ЗЕЛЕНИ ИСТОРИИ НА ОТКРИТО

2020_GreenHistoty_Banner_1200x450px_20200604

През 2019 г. доброволци от Пощенска банка преобразиха изцяло горска пътека в местността Златните мостове на Витоша, заедно с екипа на Природния парк и със семейството на Ваня и Евгения Джаферович. Това беше част от устойчивата инициатива на компанията „Зелени истории на открито“. Заедно поставиха табелки с интересни истории за характерните растителни видове за тази местност, сглобиха и лакираха дървено мостче, поставиха пейки за пикник „витошки тип“, почистиха района и освежиха детските люлки там. Участниците в инициативата получиха и специални хартиени монети с екологично послание и семена, от които всеки доброволец да отгледа свое зелено растение. Основната цел на проекта е да провокира по креативен начин интереса на хората към заобикалящата ни среда и така да ги мотивира да прекарват повече пълноценно време сред природата

„Щастливи сме, че служителите ни приеха с желание и ентусиазъм идеята ни и бяха достатъчно мотивирани да се включат дори и през почивния си ден, тъй като не всяка наша зелена идея може да се реализира в работно време предвид спецификата на нашата дейност. Благодарим им. Чакаме ги и тази година, когато ще развием проекта“, коментират от Пощенска банка.

Видео от инициативата на Пощенска банка „Зелени истории на открито“ можете да видите тук.

Надяваме се, че примерът, който банката дава, ще бъде последван и от други компании и техните служители.