Какво ще промени и ни остави пандемията

Мнението на председателя на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, г-н Огнян Траянов, пред списание Мениджър

DSC_19227 април 2020
„Дълбокото и всеобхватно сътресение, предизвикано от COVID-19, ще остави следи и предизвика личностни промени. Промени в гражданското съзнание, навиците, в границите на осъзнатата необходимост, определяща разбирането ни за свобода и лични права…Всяко предизвикателство е и възможност. Ще извлечем ли ползи?…Пандемията ни показа още по-ярко, че всички живеем в глобален свързан свят, в глобалното село наречено планета Земя и проблемите на едно общество се превръщат в проблеми на всички.“

Широко използваните днес словосъчетания „социално дистанциране“ и „социална изолация“ се използват абсолютно грешно – физически сме разделени, но продължаваме социалните си контакти. Но, сякаш по ирония, правилното им тълкуване насочва към заплаха от процеси на отдалечаване и изолиране на личността, като резултат от промените в начина ни на живот, наложени от пандемията. Днес това е желанието у мнозина да изградят за семейството си дом и живот изолиран и далеч от другите, което не е лесно за осъществяване. Утре, с развитието на съществуващи вече технологии, ще бъде достъпно изкушението от самоизолация в прекрасен виртуален свят, настроен по собствени представи и мечти. Подобно на търсещите бягство от реалния живот в халюциногени.

Пандемията донесе и ще остави промени в начина на работа. Работата от дома изисква и днес се правят сериозни и бързи иновации за повишаване на ефективността ѝ. Предлагат се нови софтуерни продукти, прави се реинженеринг на работните процеси. Успешно прилагане на работата от дома ще доведе до нови очаквания за предоставяне на такива възможности от фирмите и в бъдеще, за нов баланс между личен живот и професионална реализация, за разширяване на броя на професионалистите на свободна практика, за по-голям дял на гиг-икономиката.

Фирмите са изправени пред сериозни изпитания в осигуряването на непрекъснатост на тяхното производство и предоставяне на услуги. Това ще даде тласък към прибиране обратно във фирмата (in-house) на производство от аутсорсинг дестинации чрез използване на роботи. Ще се автоматизира и предоставянето на услуги чрез машинно самообучение (ML), роботизирана автоматизация на бизнес процесите (RPA), автономен транспорт. Колкото и да предпочитаме да ни обслужва и обгрижва човек, ще трябва да свикнем да ни обслужват роботи : хуманоидни, колаборативни, софтуерни, в хотелите и ресторантите, в аптеките и болниците, дори в публичната администрация.

Всяко предизвикателство е и възможност. Ще извлечем ли ползи? Пандемията наложи дистанционно обучение за достатъчно дълъг период и въпреки първоначалната резистенция и трудности поради неподготвеност, вече се виждат предимства. То е една от предпоставките за персонализирано обучение. Формирането на по-малки (за да бъде ефективен и управляем процеса) и гъвкави по състав (за да отговаря на нивото на усвояване) групи от ученици е стъпка в тази посока. Бурно се разработват учебни материали, трупа се ноу-хау. ТехноМеджикЛенд е затворен за посещения, но кипи дейност по заснемане на видеоклипове с експерименти, свързани и обогатяващи учебната програма. И още от сега се мисли за субтитри на английски, защото това огромно богатство от учебни материали, което се произвежда по света днес, заедно с натрупаното ноу-хау ще бъде безценен ресурс за образованието в третия свят. А пандемията ни показа още по-ярко, че всички живеем в глобален свързан свят, в глобалното село наречено планета Земя и проблемите на едно общество се превръщат в проблеми на всички. Вече няма място за съмнения , че нашата планета е заплашена от нас и колко много ѝ тежим. Сателитните снимки, които показват огромното намаляване на замърсяванията от само краткото ограничаване на човешката активност, страховете от рухване на свръхзадлъжнелите икономики-гиганти ще донесат отрезвяване и дано намерим доблест да престанем да крадем от бъдещето на децата си.