Кои са победители във фотоконкурса, посветен на Световния ден на околната среда?

Кои са победители във фотоконкурса, посветен на Световния ден на околната среда?

Служителите на компаниите-членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН – организатор на конкурса, впечатлиха журито със своя усет и познания за богатствата на българската флора и фауна

image

Общо 149 снимки достигнаха до финалния кръг на конкурса, който Българската мрежа проведе по повод Световния ден на околната среда 2020 г.. Компаниите с екологични политики предизвикаха служителите си да запечатат в кадри растенията и животните, които разкриват разнообразието и красотата на видовете. С експертното журиране на партньорите от Българска фондация “Биоразнообразие” бяха отличени най-добрите снимки от фотографска перспектива и от гледна точка на честота на срещане на даден вид. 

“Ние от Българска фондация “Биоразнообразие” сме особено впечатлени от качеството на фотографиите и от отношението на самите фотографи. Подробното описание на някои от видовете и на личната среща с вида, дори латинските наименования на растенията и животните, наистина показват интерес и познание от страна на участниците. Срещата с дивата природа винаги носи огромно удоволствие, помага човек да се откъсне от ежедневието и да види даже самият себе си от друга перспектива. Биоразнообразието е навсякъде около нас – в красивата пеперуда под прозореца, в лъскавия бръмбър върху цветето  в двора, в дивата коза близо до нас, докато изкачваме върха на планината…, трябва само да отворим широко очи и да се огледаме. Но също така е важно да пазим това, което имаме. Ние, българите открай време милеем и се гордеем с нашата природа, но често само на думи, а трябват и действия. Бъдете активни, бъдете съпричастни и не отминавайте с безразличие проблем, който би застрашил нашето биоразннобразие. Благодарим ви за интересните кадри от България и различни краища на света, с които ни срещахте и развълнувахте. Продължавайте да снимате – с фотоапарат или през сърцата си!”, емоционално заявиха от партньорската организация. 

Natalia-Keserova_IMG_8175Българската мрежа изразява своята признателност към всички участници, които споделиха своите снимки и истории от заснемането на живата природа. Председателят й – Огнян Траянов, се обърна към участници, акцентирайки върху техния заразителен пример: “Печеливши са всички, които ще видят тези фотографии – аудиторията в компаниите, но най-вече децата. Снимките са не просто вдъхновяващи, те имат възпитателна стойност. Ние в Българската мрежа сме отговорни пред децата си, пред децата на България – да възпитаме и съхраним тези фундаментални ценности – на забелязване и съхраняване на красотата на природата. Запаметяването на срещите с природата увличат и други хора да ценят биоразнообразието. Ще продължим да се борим, да култивираме непримиримост. Като мрежа, фирми и личности.”
Авторите на най-добрите снимки получават награди, които подкрепят опазването на биоразнообразието и малките производители, които развиват бизнеса си в хармония с природата (повече информация).

Предлагаме на вашето внимание впечатляващите кадри, които заеха челните позиции в различните категории и техните автори.

Категория “Най-красива снимка на животно”

I-во място: Наталия Кесерова, Пощенска банка, снимка на орел

II-ро място: Иван Диманов, ContourGlobal Марица Изток 3, снимка на ушата сова

III-то място: Дамян Колев, Солвей Соди, снимка на чайка над морето

Категория “Най-красива снимка на растение”

I-во място: Стефка Чакърова, Пощенска банка, снимка на роза

II-ро място: Цветелина Лалова, Аурубис, снимка на розов божур

III-то място: Николай Стефанов, Солвей Соди, снимка на хемерокалес

Категория “Най-рядък вид животно”

I-во място: Николай Николов, ControurGlobal Марица Изток 3, снимка на дива коза

II-ро място: Златомир Дойчев, Овергаз, снимка на бръмбaр рогач

III-то място: Наталия Кесерова, Пощенска банка, снимка на орел

Категория “Най-рядък вид растение”

I-во място: Павлина Шопова, Пощенска банка, снимка на зеленика

II-ро място: Марио Манджуков, ТехноЛогика, снимка на орхидея

III-то място: Радина Георгиева, Аурубис, снимка на планински крем

Категория “Най-вдъхновяваща история”

I-во място: ТехноМеджикЛенд, снимка на богомолка

I-во място: Петър Ковачев, ControurGlobal Марица Изток 3, снимка на костенурка

I-во място: Ягодка Илиева, Овергаз, снимка на горска улулица

Категория “Приятели на Аурубис”

I-во място: Александра Зидарова, ЦПЛР-Бургас, снимка на лисица (vulpes vulpes)

II-ро място: Магдалена Стефанова, снимка на ястреб

III-то място: Октай Чолак, снимка на бял паун

Накрая ви оставяме да се запознаете с малките големи жестове през историите в категорията “Симбиозата между човека и природата”:

Петър Ковачев от “Контур-Глобал Марица Изток 3” за спасяването на една уплашена костенурка.

Petar Kovachev - Kostenurka 2“На връщане от работа забелязах тази костенурка на пътя в началото на с. Средец.” – разказва Петър. “Не спрях веднага, а я заобиколих, но след малко се усетих и завих обратно. Слязох да я видя как е, изглеждаше добре, но стресната, май просъскваше лекичко. Черупката и беше здрава, крайниците също, само отдолу имаше на едно място малко ожулено. Може би я беше закачила леко кола, но само я е хързулнала по асфалта. Отнесох я встрани да я щракна за спомен, за втори път в живота си май държах такава животинка. После отидох по-надалечко в храстите, да не я забележи хищна птица в тревата, и я пуснах да си върви.”

С фотоконкурса по случай Световния ден на околната среда – 5 юни, завършва тазгодишното отбелязването на знаковия за Българската мрежа ден. Въпреки това, компаниите в Мрежата осъзнават, че биоразнообразието е приоритет и тема, по която се работи системно и усилено и занапред. 

ТехноМеджикЛенд, ТехноЛогика:

Снимка на Богомолка – зелена, хищник, крилато насекомо и може би е единственото животно, което си върти без проблем главата на 360 градуса. “Изучавана и гледана като домашен любимец около 7 месеца в ТМЛ.”

Ягодка Илиева, Овергаз – горска улулица:

Yagodka_Ilieva_gorska_ululica“Снимах тази птица, понеже я отглеждахме с моето семейство няколко дни в двора ни на село Лесковец. Птицата беше малка и беше паднала от гнездото си в двора на един дядо-съсед, който ни даде да я отгледаме. Дядото ни каза да я храним няколко дни и след това да я пуснем да излети. Поради извънредното положение в страната останахме няколко седмици на село, така успяхме да я храним всеки ден по 3 пъти на ден с охлюви. След като се уверихме, че може да отлита, я пуснахме на свобода.”

Николай Стефанов, Солвей – сухоземна костенурка:

Снимка на Шипоопашата сухоземна костенурка. “Според мен тази снимка е интересна защото въпреки, че този вид костенурка се среща в почти цялата страна, числеността на популациите и намалява заради човешката дейност. Това влечуго е застрашен вид и е включено в „Червената книга“ на България. Ние видяхме тази „дама“ на шосето пътувайки към село Шумнатица. Този път е междуселски, но е доста натоварен заради туристите, искащи да видят римския мост и реставрираната 200 годишна воденица в селото. Спрях колата, направихме си няколко снимки за спомен, след което занесохме животинката в гората, далеч от пътя. Считам, че е нужно по-широко популяризиране на природозащитния статус на костенурките – нещо, което е много важно за оцеляването им. Нужни са обаче и строг контрол, санкциониране на бракониерите, разясняване, че “костенурколечението“ е безполезно и други мерки за опазване на вида от изчезване.”

Костадин Куков, КГМИ3 – връбчова кукумявка:

Снимки на малка връбчова кукумявка. “Гнезди покрай съоръженията на ТЕЦ-а, а снимката е направена на 17 юни сутринта. Помислих, че птичката се нуждае от помощ. Мисля, че е малка врабчова кукумявка, която се учеше да лети.  Тя сама се опита да излети. Майка му  прелиташе от време на време и наблюдаваше опитите.”

Линк към албума със снимките, които бяха отличени като победители можете да откриете тук.

DSC_4345