НОВИТЕ SDG PIONEERS НА БЪЛГАРИЯ СА СПИРОС НОМИКОС, „СОЛВЕЙ СОДИ“ АД, И РОБЕРТО САНТОРЕЛЛИ, „КУМИНЯНО ФРУТ“ ООД

 

Труден избор на устойчивите лидери на България за 2023 г.

София, 22.06.2023

На 21 юни 2023 г. бяха връчени годишните отличия SDG Pioneers 2023 България, в категориите „Бизнес“ и „Малки и средни предприятия“. 

 

Тази година най-престижните световни награди за устойчивост, зад които стои Организацията на Обединените Нации, отличават отделно малките и средни предприятия като иновативни лидери в устойчивото развитие, въпреки ограниченията им в ресурси, опит и финансиране.

Гостите на събитието поздрави Димитър Цоцорков, председател на Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН: „Отличията за отговорните бизнес лидери на България са чудесен повод да си припомним целите за устойчиво развитие, които ни обединяват и силата за добро, която имаме, когато работим заедно за тях. Сега е моментът да празнуваме успехите си и – заедно – да се мотивираме за още работа за бъдеще на стабилност, мир и просперитет“.

Носителят на приза SDG Пионер 2023: Бизнес е Спирос Номикос, Изпълнителен директор на „Солвей Соди” АД.  „Приемам това отличие не като лично мое, а като признание за целия екип на “Солвей Соди”, за всички колеги, с които заедно работим за нашата „Една планета“. Ние сме отбор, със споделена визия и насоки за действие, които въплъщават Целите за устойчиво развитие на ООН“ – каза Спирос Номикос. “Имаме амбициозен план: намаляване на въглеродния отпечатък от производството с 40% до 2027 г., прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г. и постигане на климатична неутралност до 2050 г.“.

21 06 2023 (1)

Ключов за този преход е проектът за преобразуването на един от котлите на завода в Девня така, че да може да работи с 30% биомаса, спестявайки повече от 200 kt въглеродни емисии. В партньорство с общините и държавата „Солвей Соди“ разработва и проект за високоефективно използване на алтернативни горива от предварително третирани неопасни отпадъци за производство на енергия. Неговото изпълнение не само ще спомогне да се реши проблема с управлението на отпадъците в Североизточна България, но и ще доведе до намаляване на въглеродните емисии на компанията с 300 kt, или 0,8% от общите емисии на страната.

 

SDG Pioneer 2023: Малки и средни предприятия е Роберто Санторелли от „Куминяно Фрутс“ ООД, а отличието му бе връчено от Гинка Машова-Станчева, заместник-министър на труда и социалната политика. Основана у нас през 1995 г., компанията на семейство Санторелли работи в хранително-вкусовия бизнес още от 1925 г. Развивана вече от трето поколение в семейството, компанията има вертикално интегриран бизнес модел, следващ стратегията Farm to Fork, а дългогодишната им работа с местните производители е пример за устойчиво управление на веригата на доставки. „Създадохме собствена овощна градина и повече от 25 години насърчаваме развитието на доставчиците си, като ги подкрепяме финансово и технологично за създаването на нови градини“, – разказа Роберто Санторелли. „Постепенно диверсифицирахме продукцията си, за да можем да осигурим целогодишна заетост и максимално ополозотворяване на продукцията на местните производители и да минимизираме отпадъците. Днес вече напълно използваме дори костилките от плодовете и дървесината на резитбата, за да произвеждаме пара за производствени процеси, а до края на тази година собственият ни соларен парк ще подсигурява над 80% от нуждите ни от електроенергия.“

 21 06 2023 (2)

Спирос Номикос и Роберто Санторелли ще представляват България на световния кръг на конкурса по време на срещата на върха на Глобалния договор на ООН през месец септември 2023 г. в Ню Йорк, САЩ. 

 

Постиженията във всяка една сфера се невъзможни без подкрепа от различни страни, а когато говорим за проекти с хоризонт десетки години, то е нужен сигурен партньор, който да повярва в твоите мечти. Конкурсът SDG Pioneers 2023 България отличи със специална награда за „Финансиране на устойчивото развитие“  Цветанка Минчева, Главен Изпълнителен Директор на Уникредит Булбанк, за последователните усилия на банката в намирането на „Решения за бъдещето“ и специализираната програма „ESG Academy”, разработена заедно със Софийски Университет.

 

Има сфери на дейност, които са свързани с живота на цялото ни общество; те се променят пред очите ни и с това променят и обществените навици. Специалната награда на Питър Рубен и „KBC Груп България“ за „Устойчиво банкиране“ връчи г-жа Кристина де Бройн, представител на Уницеф у нас. Десислава Симеонова, ESG Директор на Групата сподели: „По пътя на устойчивото развитие няма конкуренция – всичко работим заедно, като един екип, за едно бъдеще“.

 

Проф. д-р Димитров, ректор на Университета за Национално и Световно стопанство, връчи специалната награда за „Отговорна търговия“ за Иван Чернев, Изпълнителен директор на „Kaufland България“, отличавайки усилията на компанията да постави устойчивото развитие в основата на бизнес стратегията си и последователната работа по различни проекти в нейното изпълнение.

21 06 2023 (3)

Кандидатурите за отличията бяха оценени по регламент, зададен от Глобалния договор, а класирането беше определено от жури в състав:

  • Димитър Цоцорков, председател на Българската мрежа и на журито
  • Огнян Траянов, основател и Изпълнителен директор на „ТехноЛогика“ АД
  • Елица Баракова, фондация BCause
  • Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България
  • Проф. д-р Димитър Димитров, УНСС
  • Иванка Шалапатова, Министър на Труда и Социалната Политика

 

Специален подарък за присъстващите беше разговора на Доника Ризова, водеща на събитието, с футуролога доц. д-р Мариана Тодорова и предприемача Христо Христов, за пионерите и първопроходците, за днешните лидери и ролята им в едно все по-непредвидимо „утре“, когато световна пандемия е последвана от въоръжено прераздаване на геополитическите карти, докато свободно достъпен изкуствен интелект пише есето по история на петокласника ни.

21 06 2023 (4)

Връчването на вторите годишни отличия за устойчивост още веднъж подчерта значимите принципи, които обединяват компаниите от Глобалния договор на ООН и Българската мрежа. Заедно те отбелязаха вдъхновяващите действия на личности от водещи компании – признание, че усилията на всеки имат значение, а когато са подкрепени от силата на бизнеса, те могат да променят настоящето и бъдещето.

 

Медийни партньори на конкурса са БНР, B2B Media, BGlobal, ESG News.bg, Enterprise, Investor.bg.

 

За контакти:

Надя Синигерска-Бохорова

PR@unglobalcompact.bg

За Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН 

Българска мрежа на Глобалния договор (БМГД) на ООН е част от Глобалната мрежа и е официално прогласена през 2011 г. от генералния секретар на ООН Н.Пр. Бан Ки-Мун. Обединявайки компании, неправителствени организации и образователни институции, БМГД е най-активната организация в страната в сферата на устойчивото развитие. С разпознаваемите си колективни социални проекти БМГД показва, че отговорният бизнес е сила за добро.

https://www.unglobalcompact.bg/

За Глобалния договор на ООН

Глобалният договор на ООН е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост и обхваща над 20,000 членове. Доброволната инициатива на бившия генералния секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданската отговорност. 10-те принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията. 

https://www.unglobalcompact.org/