“Училището за Земята” свързва децата с природата по време на COVID-19

ZemqВ отговор на кризата COVID-19 се формира несрещано досега партньорство, което създаде “Училище за Земята” (Earth School). То ще предоставя безплатно, качествено образование, целящо да помогне на учениците, учителите и родителите по света, които са принудени да стоят по домовете си. Започнато от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и TED-Ed, Училището за Земята ще отведе учениците на 30 дневно приключение в света на природата!

Съдържанието на Училището за Земята представлява различни видеа, четива и занимания, преведени на 10 езика, които ще помогнат на учениците да разберат по-добре какво е околната среда и каква е ролята им в нея. Това е най-голямата виртуална учебна инициатива в историята на UNEP и е достъпна напълно безплатно на сайта на TED-Ed.

Според ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), повече от 1.5 милиарда ученици не ходят на училище поради ограниченията наложени заради COVID-19. Пандемията причини здравна, икономическа и образователна криза; във времето, в което сме принудени да страним от физически и социален контакт, има огромна нужда за глобална научна грамотност.

Именно поради тази причина UNEP и TED-Ed – с помощта на 30 партньора, от които и National Geographic, WWF и ЮНЕСКО – се обединиха, за да дадат началото на Училището за Земята след малко повече от 2 седмици. Създадено за деца на възраст между 5 и 18, то ще продължи 30 учебни дни в периода между Деня на Земята и Световния ден на околната среда на 5 юни.

Всяко приключение е избрано много внимателно от панел експерти за различните възрастови групи. Всяко съдържа практически експеримент и природно откритие. В допълнение към съдържанието на TEd-Ed, Училището за Земята ще представи видеа на известни медийни организации, включително National Geographic, PBS LearningMedia и BBC, които целят да възпитат култура на грижа за околната среда в участващите ученици.

“Милиарди деца не ходят на училище заради COVID-19. Но ученето не може да спре, COVID-19 показа колко дълбоко свързани са всички живи същества на тази планета,” каза изпълнителният директор на UNEP, Ингер Андерсон. “С удоволствие искам да споделя, че UNEP, заедно с TED-Ed и други партньори, стартираме Училището за Земята. Знанието за природата ще бъде ключово за изграждането на по-добро и устойчиво бъдеще за всички.”

“Тези несрещани досега времена показват именно колко важна е връзката между младите хора и природата и разбирането им за наука,” каза Вики Филипс, вицепрезидент и главен експерт по образование в National Geographic Society. “Развълнувани сме да се съюзим с доказани организации като UNEP и TED-Ed, за да култивираме изследователски дух и да изградим съпричастност към Земята, независимо от това къде се намират учениците по света – дори да са по домовете си, на прозореца или на кратка разходка в квартала.”

“Въпреки че са принудени да стоят по домовете си, този проект показва на учениците, родителите и учителите по света, че те все още могат да участват в научни обучения и приключения заедно. Училището за Земята е проект създаден от много талантливи преподаватели и изключителни партньори от цял свят, поради което се гордеем, че инициативата удовлетворява любопитството на учениците, които все пак представляват бъдещите еколози и учители на нашата планета. Платформата е врата към някои от най-вдъхновяващите уроци за природата и околната среда и всеки урок съдържа практически и забавни занимания,” каза Логан Смалей, основател на детската и образователна инициатива на TED, TED-Ed.

Публикацията е изготвена по материали на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) – линк.

Българската Мрежа отбелязва Световния ден на околната среда на 5 юни от 2013 година насам, а компаниите – членове на Мрежата имат отговорни политики по опазване на околната среда.