1200 деца опознаха множество професии в рамките на проекта “Гордея се с труда на своите родители”

 

unnamed (1)

unnamed (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази година близо 1200 деца на служитеи от 20 различни компании взеха участие в седмото издание на инициативата “Гордея се с труда на своите родители”. В Деня на народните будители децата на възраст от 7 до 16 години посетиха офиси и производствени бази на 20 компании, за да научат не просто къде и какво работят родителите им, а много нова и полезна информация за различни професии и тяхната важност за обществото.

По време на събитието професионалисти от най-различни сфери разкриха по интересен за децата начин тайните на различни професии – инженер, химик, геолог, ботаник, банкер, застраховател, финансист, маркетинг специалист, шивач, автомонтьор, спортист, пожарник, ландшафтен архитект, спедитор, диспонент, програмист, 3D артист и много други. Всяка от компаниите представи професиите по нестандартен начин чрез образователни игри, ателиета, работилници, практически задачи, демонстрации, посещение на производствените бази, засаждане на растения, викторини, работа с 3D принтери и скенери.

От началото на инициативата „Гордея се с труда на своите родители“ преди 7 години над 5200 деца са прекрачили вратите на работното място на своите родители. Основната цел на програмата „Гордея се с труда на моите родители” е да покаже на децата, че трудът е потребност и ценност, че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо каква професия упражнява. Тя е доказателство, че бизнесът има визионерска и общественополезна роля.

„Гордея се с труда на моите родители” показва активната позиция на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за решаване на проблема с липсата на мотивация и подготвени кадри. Програмата създава съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и натрупани знания; и дава възможност на компанията по недвусмислен начин да покаже на служителите и работниците си, че оценява техния принос пред най-важната аудитория за тях – децата им.

Програмата ще завърши с вече традиционния “Базар на професиите” – инициатива, вдъхновена от интереса на обществото, която подпомага ранното кариерно ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия. На 22 и 23 ноември в София Тех Парк участниците ще имат възможността да се срещнат с професионалисти от различни сфери, които ще им разкажат интересни факти за своята професия, защо тя е важна и как протича един техен работен ден. Чрез интерактивни щандове и лекции за младите хора, Базарът ще акцентира към онези умения, които стоят в основата на новите професии. Базарът е с вход свободен за организирани ученически групи в петък и за всички желаещи в събота. Подходящ е за ученици (7-16 г.), учители и родители.

Компаниите, които се включиха в седмото издание на “Гордея се с труда на своите родители”, са А1, Амер Спортс, Асарел Медет, Аурубис България, Група Технология на металите,  ДЗИ, Доверие Брико, IOW България, Контур Глобал Марица Изток 3, Мелексис, Неохим, ОББ, Овергаз, Пощенска банка, Солвей Соди, Софарма, Стомана Индъстри Перник, ТехноЛогика, Транспрес и Хаос Груп. За базара се присъединяват и Екопак, Делойт, Ръководство за въздушно движение и Фесто производство.

Снимки от събитието можете на намерите във ФБ профила на Мрежата.

image003 (1)GordeyaSe