Stay up to date on UN Global Compact news, engagement opportunities, resources and eventsUnited Nations Global Compact Facebook   twitter   LinkedIn   Youtube
 
Open in Browser   Вижте в браузъра    Forward Абонирайте се  
 

Бюлетин Декември 2018

Бизнесът - сила за добро

 

Resource - IMPACT: Transforming Business, Changing the World

НОВИНИ ОТ МРЕЖАТА

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

 

дек

17

Информационна среща "Знания и умения за успешен бизнес"

яну

17

Ден за стратегическо планиране на БМГД

 
 

 

 

НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕ

И ПРИЯТЕЛИ

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

  

Информационна среща "Знания и умения за успешен бизнес"

Информационна среща "Знания и умения за успешен бизнес" e проект за обучения и подкрепа за хора, които искат да разработят своята идея за бизнес.

Събитието е свободно за посещение. 

Срещата е ориентирана към хора с предприемачески идеи, които искат да се научат как да ги осъществят на практика; как се пише бизнес план; как се продава успешно; как се представя бизнес идея.

Прочетете още »

Ден за стратегическо планиране на БМГД

По традиция Българската мрежа организира своя Ден за стратегическо планиране в началото на всяка календарна година.

В работната среща участие могат да вземат всички компании и организации, част от членската листа на Мрежата. 

По време на работната среща предстои да бъдат разгледани актуалните проекти на Мрежата и да бъде направен план на календара от събития за 2019 г. 

 
 

НОВИНИ

Базарът на професиите даде възможност за ранно кариерно ориентиране 

Щастливи сме, че Базарът на професиите вече е разпознат от българското общество – ученици, учители, родители идват целенасочено, за да се запознаят с професиите като се срещнат директно със специалистите. От тази година Базарът е част и от Националната седмица на професионалните умения, организирана от ЕК и от МОН за България.”, каза председателя на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов

Прочетете още »

Експертите по корпоративна отговорност създадоха своя професионална организация

Близо 40 професионалисти учредиха Българска асоциация на КСО специалистите (БАКСОС) в София на 19 октомври 2018 г. Тя ще работи за утвърждаване и развитие на професията им.

Създаването на новата организация бе подкрепено от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Българския форум на бизнес лидерите и Висшето училище по застраховане и финанси.

Прочетете още »

БМГД бе специален гост по време на Белгийските дни 2018

През 2018 Белгийските дни се проведоха под мотото "благополучие". Дните  бяха открити от Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България и Франк Йенсен, президент на BBL Business Club, а Българската Мрежа имаше специално участие.

Прочетете още »

Тенденциите към интердисциплинарно образование изискват иновационна методология

На първия Национален форум на иновациите образованието в България се обсъдиха бъдещите промени в интердисциплинарното образование. В интервю за Bloomberg, председателят на Мрежата сподели, че промяната идва от това децата да възприемат науката като магия, да разберат ползите от нея посредством визуализации и игри.

Прочетете още »

Седем насоки за това как да бъдем полезни на своите деца при избора на професия  

Благодарение на специално разработен тест от Euroguidance Литва и адаптиран на български език от Фондация на бизнеса за образованието, всеки родител има възможност да разбере повече за своя родителски стил и да получи полезни насоки за това как по-ефективно да подпомогне своето дете по пътя му в избора на професия.

Прочетете още »

Права на човека: в основата на устойчивия бизнес 

С този доклад се отбелязва 70-годишнината на Всеобщата декларация за правата на човека и се основава на Доклада за напредъка на Глобалния договор на ООН. Документът представя разбирането и инициативите на местните мрежи на Глобалния договор по света, представя кратки добри практики на компаниите, участващи в глобалната инициатива.

Прочетете още »

Комисията призовава до 2050 г. Европа да постигне неутралност по отношение на климата

Европейската комисия прие дългосрочна стратегическа визия за просперираща, модерна, конкурентоспособна и неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. — „Чиста планета за всички“.
Стратегията показва как Европа може да играе водеща роля за постигане на неутралност по отношение на климата чрез инвестиции в реалистични технологични решения, овластяване на гражданите и обединяване на усилията в особено важни области като индустриалната политика, финансите или научните изследвания, като същевременно осигури социална справедливост в името на един справедлив преход.

Прочетете още »

EVN България стартира дуално обучение в 6 училища през учебната 2018/19

Целта е в рамките на сътрудничеството между Електроразпределение Юг и училищата да бъдат подготвени кадри за професионалното им развитие в сферата на електротехниката. Общо 61 деца имат възможност от тази година да използват добрите практики на дуалното обучение – едновременно обучение и работа в реална професионална среда. 

Прочетете още »

ОББ вертикален маратон сложи финал на успешна благотворителна инициатива 

На 25 октомври, се проведе закриващото събитие - ОББ Вертикален маратон. Емблематичната сграда с височина от 95 метра, ОББ Милениум център се превърна в домакин на нетрадиционния ОББ вертикален маратон. Всички посетители имаха възможността изпитат куража си – 24-те етажа на централата ги очакваха, заредени със сили и искрена мотивация, защото стълбите останаха единственият начин да се придвижат в сградата. Над 300 участници, сред които и професионални състезатели, регистрираха своите километри.

Прочетете още »

Kreston BulMar подкрепи деца в неравностойно положение

Благотворителният бал на фондация Сийдър “Имало едно време” набра 100 430 лева, с които организацията ще подкрепи над 100 деца и младежи в неравностойно положение, живеещи в центрове от семеен тип в Казанлък и Кюстендил. Kreston BulMar дари картина на популярния български художник Кръстю Руйнеков, която бе продадена за 2 000 лв. Най-скъпо продаденият предмет беше тениска с автограф на звездата на Реал Мадрид Гарет Бейл, закупена за 4 500 лв.

Прочетете още »

Фондация BCause и приятели отбелязаха Форум #ЩедриятВторник

На 27 ноември 2018 Фондация BCause организира първия Форум #ЩедриятВторник. Партньор и домакин бе
Асоциация за развитие на София.

Думата имаха създатели и поддръжници на благотворителни инициативи: Елица Баракова (Фондация BCause), Красимира Величкова (Български дарителски форум), Благовеста Пугьова (TimeHeroes), Антоанета Попхлебарова (Фондация "Деца на Балканите"), актрисата Марта Вачкова, певицата Мария Илиева, актьорът Иван Матев, поетът Илиян Любомиров, Управителят на JobTiger Светлозар Петров, Атанас Райков - Директор бизнес развитие на Viber за Централна и Източна Европа и група деца, които направиха знаменателна кампания в подкрепа на болния им съотборник Крис.

Прочетете още »

Бизнесът среща студентите в МГУ „Св. Иван Рилски”

На 08.11.2018 г. се проведе събитието „Бизнесът среща студентите”, организирано от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” и Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Компаниите „Овергаз Инк.” АД, „Асарел Медет” АД, „Елаците Мед” АД, „Дънди Прешъс Металс” ЕАД и „Wood” представиха съвременни политики и практики за развитие на служителите, бъдещите служители и местните общности в бранша и вдъхновиха препълнената зала 346 на ГПФ.

Прочетете още »

ХIII -то издание на ученическия турнир по бадминтон "Златното перце", организиран от ЕКОПАК и БФБ

200 деца от 1-ви до 7-ми клас се включиха в тринадесетото издание на Ученическия турнир по бадминтон „Златното перце” за купа „София“. Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България” Тодор Бургуджиев отбеляза, че основната цел на това състезание е да популяризира сред децата и техните семейства не само спорта като здравословен начин на живот, но и отговорното отношение към природата и околната среда, за едно по-добро бъдеще за всички.

Прочетете още »

Приключи първото издание на Международния детски турнир по футбол „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“ 

В надпреварата, провела се в в спортна зала „Арена Асарел“ в Панагюрище, участваха общо десет отбора, сред които бяха детските формации на италианските грандове „Милан“ и „Ювентус“, ФК „Оборище“-Панагюрище, клубове от София, Пловдив, Перник и други градове от цялата страна. През двата дни на турнира се изиграха общо 24 мача, като със златните медали се окичиха децата на ФК „Национал“-София. Кулминацията на турнира бе демонстративен „Мач на звездите“, в който участваха легенди на италианския и българския футбол  

Прочетете още »

КонтурГлобал Марица Изток 3 отличена за най-голям обем на нефинансови дарения в рамките на конкурса „Най-голям корпоративен дарител”

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ беше обявена за победител в категорията „Нефинансови дарения”. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ спечели отличието в надпреварата с множество изявени компании с мащабни програми за социални инвестиции, реализирайки в 2017г. дарения на обща стойност 814 488 лв.

Прочетете още »

Овергаз осигури безвъзмездно газификацията на дом на SOS Детски селища 

Десет младежи и девойки, лишени от родителски грижи, скоро ще се настанят на ул. „Боряна“ в столичния квартал „Овча купел“ – сграда на SOS Детски селища*, която ще се превърне в техен дом. Благодарение на безвъзмездната газификация, която Овергаз осигури, новото жилище на децата ще бъде топло и уютно, а разходите за поддръжка ще бъдат оптимизирани.

 Прочетете още »

Стартира втората част от програмата „Забавно лято, грижовна есен” на Филип Морис България и Фондация BCause

Във втория етап от програмата за социална отговорност „Грижовна есен” вече са прегледани  90 възрастни в село Абланица, а в Хаджидимово са около 70 души. Програмата е насочена към подпомагане на местните общности  в тютюнопроизводителните региони. Всяка година програмата разширява обхвата си, като се включват все повече участници и се добавят нови модули.

Прочетете още »

Конференцията ,,Равенството значи повече” – работилница и конструктивен диалог между бизнеса и хората с различни възможности 

Мисията на събитието беше да запознае работодателите с особеностите при работа с хора с различни възможности, предстоящите законови промени, успешни истории от страна на компаниите и самите герои, както и да създаде възможност за дискусия и поемане на конкретни съвместни бъдещи стъпки. 

По време на изказването си по време на събитието, Огнян Траянов сподели: "“Отношението към човешкото многообразие и възможностите, които те предоставят, винаги са били измерител доколко е развито и цивилизовано едно общество. Днес, когато не компаниите избират своите служители, а те избират компаниите, за които да работят, не трябва да чакаме те да дойдат при нас, а ние да се борим за тях. А за тях, особено за младите хора, е много важно компанията да е отговорна, включително да уважава хората с различни необходимости и възможности, да разпознава и насърчава добрите перспективи и многообразието.“

Прочетете още »


Включете се с новина в бюлетина ни

Ако желаете да се включите в бюлетина на БМГД на ООН с новини на Вашата компания или организация от сферата на КСО или устойчивото развитие, свържете се с нас на secretariat@unglobalcompact.bg.

Крайният срок за изпращане на новини за следващия брой на бюлетина е 04 януари 2019 г. 


 


United Nations Global Compact    Foundation for the Global Compact    Foundation for the Global Compact  

За нас | Новини | Присъединете се | Комюнике | Проекти | Публикации

   

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обединява компании, академични институции и граждански организации, които създават колективни проекти с обществена значимост и имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

Published 13 Dec 2018

Ако не желаете да получавате бюлетина, моля натиснете тук, за да се отпишете.