Stay up to date on UN Global Compact news, engagement opportunities, resources and eventsUnited Nations Global Compact Facebook   twitter   LinkedIn   Youtube
 
Open in Browser   Вижте в браузъра    Forward Абонирайте се  
 

Бюлетин Февруари 2018

Бизнесът - сила за добро

 
Video - Global Compact Bazaar

Resource - IMPACT: Transforming Business, Changing the WorldResource - IMPACT: Transforming Business, Changing the World

НОВИНИ ОТ МРЕЖАТА

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

фев.

21

Национален съвет на БМГД на ООН

 

март

12

Стартира нова образователна инициатива на Академията на ГД

 

март

27

Общо събрание на БМГД на ООН

 

апр.

25-26

Making Global Goals Local Business – Argentina

 

май

23-24

Save the date: European Business summit

 

 

 

НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕ

И ПРИЯТЕЛИ

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

Национален съвет на БМГД на ООН

 

На 21.02.2018 г. ще се проведе планирана среща на Националния съвет на БМГД на ООН.

Стартира нова образователна инциатива на Академията на ГД

По време на учредителното заседание на новата Академия на Глобалния договор на ООН, можете да чуете гледните точки на Lise Kingo и John Ruggie относно необходимостта от прилагане на принципен подход към Глобалните цели - подход, който поставя уважението към правата на човека в центъра на бизнес дейностите.

Прочетете още »


Общо събрание на БМГД на ООН

На 27.03.2018 г. ще се проведе планирана сесия на Общото събрание на членовете на Мрежата.


 

Making Global Goals Local Business - Argentina                             

Събитието е съвместно организирано от Глобалния договор на ООН и локалната мрежа на Аржентина. Целта му е концентриране вниманието върху колективните действия и глобалното въздействие на Целите за устойчиво развитие.

 

Прочетете още »


Save the date: European Business Summit                                             

 

European Business Summit е ежегодна платформа, в която бизнесът, политиците, гражданското общество и академичните среди се събират, за да обсъдят текущите тенденции и предизвикателства в ЕС и света.

 

Прочетете още »

 
 

НОВИНИ

Бизнесът поема ангажимент за образование от 21 век

Светът се променя, младите се променят, образованието се променя, бизнесът също. Младите хора очакват работата им да има смисъл, да носи ползи и за обществото“, заяви г-н Жак Спелкинс, член на борда на CSR Europe, по повод подписването на Националния план за действие в изпълнение на Европейския пакт за младежта.

27 са първите български оранизации, приели Националния план за действие в изпълнение на Европейския пакт за младежта

Осем приоритета на промяната, които включват всички актьори: учители, ученици, родители, училища и университети, отделни компании и браншови организации, както и подкрепящи неправителствени организации са заложени в Националния план.

Прочетете още »

Инж. Вилиян Янакиев: Младежта е горивото на бизнеса и образователните институции

"Бизнесът и образователните институции са частите на една машина, за да бъде тази машина в синхрон и да работи за благото на хората, ѝ е нужно гориво. В нашия случай горивото за тази машина е младежта на нашата страна. Необходимо е и бизнеса, и образователните институции да положат усилия, за да развият и да протегнат ръка към младите хора", сподели инж. Вилиян Янакиев по повод участието му в представянето на Националния план на България по Европейския пакт за младежта.

Прочетете още »

Заявете участие в изпълнение целите на Националния план 

Присъединете се към останалите 27 организации, които вече обявиха готовността си да работят по целите описани в Националния план. Посетете уебсайта на Мрежата и попълнете онлайн своята заявка.

Прочетете още »

Огнян Траянов бе панелист по време на конференция "Да преобразим нашия свят: Програма 2030 за България"

Конференцията бе организирана от Дружеството за Обединените нации в България по повод 70-та годишнина на организацията. 

Бизнесът има огромен потенциал и роля за изпълнение на глобалните цели. Бизнесът, като сила за добро, е няколко крачки напред. Ролята на лидерите и компаниите е да разпознават проблемите, да намират решения, да обединяват и да проправят пътя напред”, бяха част от думите на г-н Траянов.

Прочетете повече за събитието »

Изберете категория Participant или Signatory за Вашето участие в Глобалния договор на ООН

С настъпването на 2018 г. Глобалният договор на ООН въвежда две отделни категории за участие в инициативата - Participant или Signatory. Научете повече за промените и категорията, към която Вашата компания принадлежи.

Прочетете още »

Нефинансово отчитане - изменения в Закона за счетоводството и допълнителни указания на Министерство на Финансите

По повод отправено от Българската мрежа запитване към Министерство на финансите, относно оповестяването на нефинансовата информация, беше получен следният отговор: "Министерство на финансите е разработило указание относно прилагане на глава седма "Годишни доклади" от Закона за счетоводство, което изцяло е съобразено с насоките, дадени от ЕК и което предстои да бъде публикувано на интернет страницата на министерството".  

"По отношение на признаването на отчетите, изготвени от компаниите-членове на инициативата "Глобален договор на ООН", няма пречки те да бъдат признати, в случай че отговарят на нормативните изисквания за съставянето и публикуването им по Закона за счетоводството", завършва отговорът на министерството. 

Прочетете повече за докладването на нефинансова информация в Директива 2014/95/EU на Европейския парламент тук . За измененията в Закона за счетоводството и допълнителните указания на финансовото министерство може да научите повече тук . 

CSR Europe провежда проучване относно нефинансовото отчитане

През месец януари, CSR Europe стартира проучване касаещо нефинансовото отчитане в страните членки. По този повод, всеки заинтересован може да вземе участие в проучването, като попълни онлайн анкетата тук.

Прочетете повече »

Нека приветстваме следващата фаза в работата на Глобалния договор на ООН - "Глобален договор 3.0" 

Научете повече за новата фаза в развитието на Глобалния договор на ООН, като прочетете ежегодното обръщение на изпълнителния директор на инициативата, Лизе Кинго.

Прочетете повече »

„Асарел-Медет“АД инвестира 135 млн. лв през 2018 г. по програмите за устойчиво развитие

Асарел-Медет“ АД ще инвестира 135 милиона лева през 2018 година в модернизация на производството, енергийна ефективност, безопасни условия на труд, екологични проекти и повишаване на квалификацията на работещите.

Амбициозната инвестиционна програма е доказателство, че ще продължим да надграждаме своите политики за устойчиво развитие на дружеството“, каза председателят на Надзорния съвет на компанията Димитър Цоцорков.

Прочетете още »

Електрическа количка за деца с увреждания JEDI и интелигентни метео станции Meteo.Rocks са победителите в Rinker's Challenge #4  

В конкурса на Център Ринкър към Фондация BCause се включиха 111 кандидати, 14 спечелиха място в обучителната програма, a 13 екипа достигнаха финала. 

Електрическа количка за деца с увреждания – JEDI, разработка на инженер Божидар Димитров, и Meteo.Rocks - интелигентни метео станции, разработка на съдружниците Димитър Митев, Стоян Георгиев и Симеон Найденов.

Двата проекта получават безвъзмездно финансиране от по 20 000 лева и едногодишна помощ от експерти.

Прочетете повече »

Електронен каталог "Продукти и услуги с кауза"

Форум „Социални предприятия в България" е неформално обединение на хора и организации, работещи в сферата на социалното предприемачество. Той способства за обмена на информация и за формирането на политики, поставя проблемите на социалните предприемачи на национално ниво.

Основна цел на Форум „Социални предприятия в България" е подобряване на средата за развитието на социалното предприемачество в България като дейност в полза на обществото.

Прочетете повече »

Global Opportunity Explorer - Иновативни решения за образование

Почерпете от международния опит и иноватини идеи целящи предоставянето на качествено образование за всички.

Чували ли сте за Fab Labs? Те представляват международна мрежа от центрове за иновации, които предоставят безплатен достъп до специализирано оборудване и софтуер на всеки новатор, желаещ да изобрети прототип на своето изобретение.

Друга инициатива е инициирана в Колумбия и Боливия като фокусът й е върху работата с младежи в риск, като им предоставя възможността да получат кулинарно образование.

Научете за още вдъхновяващи и успешно приложени идеи на тема образование тук.

Прочетете повече »

 


 

Включете се с новина в бюлетина ни

Ако желаете да се включите в бюлетина на БМГД на ООН с новини на Вашата компания или организация от сферата на КСО или устойчивото развитие, свържете се с нас на secretariat@unglobalcompact.bg.

Крайният срок за изпращане на новини за следващия брой на бюлетина е 28 февруари 2018 г. 


 

                      Обратно нагоре ▲


United Nations Global Compact    Foundation for the Global Compact    Foundation for the Global Compact  

За нас | Новини | Присъединете се | Комюнике | Проекти | Публикации

   

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обединява компании, академични институции и граждански организации, които създават колективни проекти с обществена значимост и имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

Published 07 Feb 2018

Вашият имейл адрес бе добавен към към нашия списък с абонати за месечния ни бюлетин. Ако не желаете да получавате бюлетина, моля натиснете тук, за да се отпишете.