Stay up to date on UN Global Compact news, engagement opportunities, resources and eventsUnited Nations Global Compact Facebook   twitter   LinkedIn   Youtube
 
Open in Browser   Вижте в браузъра    Forward Абонирайте се  
 

Бюлетин Maрт 2019

Бизнесът - сила за добро

 

Resource - IMPACT: Transforming Business, Changing the World

НОВИНИ ОТ МРЕЖАТА

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

 

март

7

Академия на ГД на ООН

март

14

SDGs конференция в Скопие

март

22-31

Национална дарителска кампания "България дарява

март

27

Общо събрание на БМ на ГД на ООН

април

11

Форум „Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“

май

6-7

CSR Europe 

3rd SDG Summit

 

 

НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕ

И ПРИЯТЕЛИ

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

  

Академия на ГД на ООН


Академията е създадена, за да предостави на компаниите членове ниво Participant на ГД на ООН необходимите им знания и умения, за да осъществят своите устойчиви цели. 
 

Предстоящото на 7-ми март издание ще бъде на тема In Practice: Aligning Your Business with the Global Goals, по време на което ще бъдат дискутирани често задавани от компаниите, свързани с начините, по които те да обвържат бизнес стратегията и дейностите си с Целите за устойчиво развитие, за да бъдат успешни в постигането на максимален положителен ефект. 

Прочетете още »

Следващи издания »

SDGs конференция в Скопие 

Конференцията ще бъде финалното събитие от партньорския проект между българската и македонската локални мрежи на Глобалния договор на ООН, насочен към споделяне на опита и добрите устойчиви практики на българския бизнес. 


Общо събрание на БМ на ГД на ООН

По традиция Българската мрежа на ГД на ООН организира редовна годишна среща на своите членове, за да отчете своята дейност през изминалата календарна година и да планира дейностите си през 2019-та.


Национална дарителска кампания "България дарява"

„България дарява“ е национална кампания за популяризиране и насърчаване на дарителството към граждански организации.
Tя се осъществява в последната седмица на месец март. 
Одобрените каузи за участие в инициативата „България дарява“ имат възможност да се включат в дарителските платформи DMS 17777 и Plarformata.bg по съкратена процедура.

Прочетете още »


Форум „Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“

Част от акцентите на форума са:

- Защо КСО? Тенденции и стандарти за успешни бизнес практики

- “Глобалният договор на ООН и основните принципи на социално отговорните компании”, Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

- “КСО – предизвикателства и ползи, свързани с устойчивостта и отговорността на бизнеса; нефинансово отчитане на фирмите”, д-р Марина Стефанова, CSR AdviceBox

Прочетете още »


CSR Europe 3rd SDG Summit

CSR Europe се подгтовя за своята трети SDG Summit, която ще се проведе на 6-7 май 2019 г. в Брюксел. Това е уникална възможност за бизнеса да се застъпи за прилагането на европейски и глобален интегриран подход към постигане на Целите за устойчиво развитие.

Прочетете още »

 
 

НОВИНИ

Старт на записването за участие в "Гордея се с труда на моите родители" 2019 г.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН стартира кампанията по записване на участници в популярните си инициативи "Гордея се с труда на моите родители" и Базар на професиите.
Инициативите вече се радват на изключително висока разпознаваемост сред бизнеса, обществото и медиите. Събитията целят отблизо да срещнат деца и младежи с широка палитра от професии, като по този начин допринесат за вдъхновението и професионалната ориентация на бъдещото поколение професионалисти.

Прочетете още »

Лизе Кинго – устойчивото развитие набира все по-голяма популярност

В интервю за  Bloomberg TV Изпълнителният директор на Глобалния договор на ООН, Лизе Кинго, говори за Целите за устойчиво развитие и за начините, по които компаниите могат да превърнат рисковете в нови възможности.

Прочетете още »

GRI и Глобалният договор на ООН в сътрудничество за активизиране на бизнес отчитането 

Платформата Action Platform on Reporting on the SDGs, водена от двете организации, бе създадена през 2017 г. като от тогава е на лице по-висока разпознаваемост за важността на измерването и оповестяването на приноса, който компаниите имат в постигането на 2030 Agenda for Sustainable Development.

Прочетете повече »

Инициативата Science Based Targets с нова информация в помощ на компаниите

Инициативата ще представи нова информация, която да подпомогне компаниите в заявяването на цели за намаляване на емисиите парникови газове. 

Новата информация ще бъде налична за компаниите тази година през април и ще бъде фокусирана върху последните научни разкрития публикувани в Доклада за глобалното затопляне с 1,5  °C, на Intergovernmental Panel on Climate Change’s (IPCC), публикуван през октомври 2018 г.

Инициативата е част от сътрудничеството на CDP, Глобалния договор на ООН, World Resources Institute (WRI) и World Wide Fund for Nature (WWF).

Прочетете още »

Томас Фрийдман с радикално предложение за справяне с климатичните промени

Трикратният носител на престижната награда за журналистика „Пулицър“ се опасява, че целите, които поставя Парижкото споразумение, никога няма да бъдат постигнати със сегашните темпове, и затова издига радикален, нов подход. По думите му правителствата трябва да накарат пазарите да „постъпят правилно по неправилна причина“. Политиците могат да насърчат мащабно инвестиране в устойчивото развитие, възползвайки се от корпоративната алчност.

Global Opportunity Explorer 2019 представя стотици устойчиви решения и пазарни възможности, които адресират Целите за устойчиво развитие

Прочетете още »

Прочетете още подобни материали »

Бързата мода или наистина ли имаме нужда от още една фланелка? 

Купуваме все повече дрехи, които носим все по-кратко време. Замисляли ли сте се от какво са направени дрехите ви, кой ги е произвел и какво се случва след като ги изхвърлим?

Истината зад модната индустрия всъщност съвсем не е красива и този бранш е един от петте най-големи замърсители на околната среда. На нея дължим и 92 милиона тона отпадъци на сметището всяка година.

Научете повече за това какво правят производителите и каква е нашата роля като потребители за разрешаването на този световен проблем.

Прочетете още »

ТехноЛогика отново е „Инвеститор в знанието“

Българската софтуерна компания спечели престижното отличие със създадения от нея интерактивен детски център за наука и технологии TechnoMagicLand, в конкуренция с 28 проекта на Наградите за отговорен бизнес 2018, организирани от БФБЛ.

Прочетете още »

Заедно с Bcause да дарим за жени, претърпели насилие

8 март не е само цветя и картичка за мама. Това е ден на жените и борбата им за равни права и достоен живот. Ден за женска солидарност. Направи дарение за Фонда в подкрепа на жени жертви на домашно насилие.

Всяка 4-та жена е била жертва на домашно насилие – психическо или физическо. Това е статистика на международните организации.

Прочетете още »

Нови 25 ученици прекрачиха прага на „Асарел Медет“

Двадесет и петима възпитаници на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище вече са най-младите кадри в екипа на „Асарел-Медет“ АД, след като подписаха своите трудови договори по програмата за дуално обучение в дружеството. Това са учениците от 11. клас, които се обучават по специалностите „Минна електромеханика“, „Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии“ и „Пътно-строителна техника”.

Прочетете още »

ОББ стартира преакселераторска програма Challenge YOU

След 12 седмици за разработване на идеята, най-добрият студентски проект ще получи безплатни консултации и менторство за комерсиализация на проекта. Практическата програма за стартиране на собствен бизнес цели да подкрепи успешна реализация на предприемаческа инициатива на студентски стартъпи. 

 Прочетете още »

13 гимназисти със стипендии от фондация “Асарел”

Тринадесет ученици от двете панагюрски гимназии получиха за пореден път стипендии от фондация „Асарел“ по проекта „Образование за всички“.  
Проектът на компанията „Образование за всички“ стартира през учебната 2012/2013 година, като основната му задача бе да осигури безплатни учебници за деца от социално слаби семейства. До този момент осигурените от фондация „Асарел“ средства за реализацията на проекта са над 70 000 лв.

Прочетете още »

Първо по рода си проучване за състоянието на КСО в България

Волята на собствениците и примерът на мениджърите имат водеща роля за прилагането на КСО в компаниите, следвани от служителите и потребителите, а Глобалният договор на ООН е най-разпознатият инструмент в България за прилагане и отчитане.

Това показват резултатите от проучване за състоянието на КСО в България, проведено от CSR AdviceBox Series и Junction Bulgaria, осъществено сред ТОП 300 компании в България в края на 2018-та година.

Прочетете още »

 


Включете се с новина в бюлетина ни

Ако желаете да се включите в бюлетина на БМГД на ООН с новини на Вашата компания или организация от сферата на КСО или устойчивото развитие, свържете се с нас на secretariat@unglobalcompact.bg.

Крайният срок за изпращане на новини за следващия брой на бюлетина е 29 март 2019 г. 


 


United Nations Global Compact    Foundation for the Global Compact    Foundation for the Global Compact  

За нас | Новини | Присъединете се | Комюнике | Проекти | Публикации

   

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обединява компании, академични институции и граждански организации, които създават колективни проекти с обществена значимост и имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

Published 07 Mar 2019

Ако не желаете да получавате бюлетина, моля натиснете тук, за да се отпишете.