Stay up to date on UN Global Compact news, engagement opportunities, resources and eventsUnited Nations Global Compact Facebook   twitter   LinkedIn   Youtube
 
Open in Browser   Вижте в браузъра    Forward Абонирайте се  
 

Бюлетин Октомври 2018

Бизнесът - сила за добро

 

Resource - IMPACT: Transforming Business, Changing the World

НОВИНИ ОТ МРЕЖАТА

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

 

окт.

8

Конференция "КСО – сближаване на дискурса, разнообразие на практиките"

 

окт.

10

Форум "Подай ръка на храната. Бизнесът среща хранителното банкиране

окт.

18-19

CSR Europe NPO meeting 

окт.

22-24

Годишна среща на европейските мрежи на ГД 

ное.

1-4

"Гордея се с труда на моите родители"

ное.

23-24

Базар на професиите

 

 

НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕ

И ПРИЯТЕЛИ

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

Конференция "КСО – сближаване на дискурса, разнообразие на практиките"

На 8.10.2018 г., Университета по национално и световно стопанство организира конференция под наслов "КСО – сближаване на дискурса, разнообразие на практиките".

Събитието се организира в сътрудничество с Университета на Версай, Висш институт по мениджмънт, LAREQUOI  и Университета "Матей Бел" в Банска Бистрица, Словакия.

Прочетете още » 

  

Форум "Подай ръка на храната. Бизнесът среща хранителното банкиране"

Организиран от Българска хранителна банка и Cargill България, форумът ще обърне внимание на възможностите на хранителното банкиране, а лекторите ще споделят много от най-добрите практики и постижения на бизнеса и хранителното банкиране както в България, така и по света, и ще говорят за пътя на храната в устойчивото общество. 

Събитието ще се състои на 10.10.2018, с начален час 09:30 часа в ГЕНЕРАТОР, бул. "Черни връх" 47.

Прочетете още » 


CSR Europe NPO meeting

На 18-ти и 19-ти октомври тази година, във Варшава, Полша, ще се проведе среща на националните партнорски организации на CSR Europe.

По време на мероприятието ще бъдат обсъждани редица актуални теми, част от които стратегията на Организацията до 2030-та година и осъществяването на колективни проекти. По време на срещата ще се състои и SDG Master Class.  

Прочетете още »


Годишна среща на европейските мрежи на ГД


Годишната среща на европейските мрежи на Глобалния договор, която ще се проведе в Дубровник, Хърватия, в периода 22.10-24.10 2018 г.

От 2003 г. насам срещата на локалните европейски мрежи се провежда ежегодно като целта на събитието е да обедини представители на местните мрежи и представители на компании като им даде възможност да обменят опит по между си. Ежегодната среща дава възможност на местните мрежи и да изразят своята позиция по ключови въпроси свързани с управлението
на ГД като цяло.

Прочетете още »


"Гордея се с труда на моите родители"

Дните на отворени врати в компаниите участници ще се проведат по време на ученическата ваканция в периода 1-4 ноември.

Прочетете още »


Базар на професиите

По традиция след провеждането на инициативата "Гордея се с труда на моите родители", Българската мрежа организира и Базар на професиите, където младежите ще имат възможност да се запознаят с особеностите на голямо разнообразие от професии.

Тази година Базарът ще се проведе в София Тех Парк на 23 и 24 ноември.

 
 

НОВИНИ

Победителят в благотворителния турнир по тенис от „Игри за добрини“ е Аурубис България 

“Достойна и спортсменска игра, истински празник на духа и спорта!” – така можем да опишем турнира по тенис на корт от проекта “Игри за добрини”. Състезанието се проведе на 29 септември в София. Първо място след оспорвана битка зае отбора на Аурубис България, победителите и от турнира по футбол, който постави начало на програмата през юни. Домакин бе Софарма, които тази година празнуват и своя корпоративен празник – 85 години от създаването си.

Прочетете още »

Огнян Траянов бе панелист в първия форум „Знание“ на сп. „Мениджър“

Г-н Траянов представи Националния план за действие към подписания в Брюксел „Европейски пакт за младежта“. Председателят на БМГД акцентира върху приоритета „Посрещнете нуждите на бъдещето“, който е специално Мрежата е разпознала и включила като важен за България. Планът се състои както от цели, поставени на европейско ниво, така и от необходими действия за персонализация на образованието у нас. Г-н Траянов отговори положително на въпроса за готовността на родния бизнес да бъде лидер на промяната в тази насока.

Прочетете още »

25 деца от района на Панагюрище участваха в Ден за приключения  

След своята победа в турнира по тенис на маса от инициативата "Игри за добрини", отборът на Асарел Медет избра наградния фонд от 2000 лв. да бъде дарен на БМЧК-Панагюрище в подкрепа на деца в неравностойно положение.

Сумата беше инвестирана от БМЧК-Панагюрище за организирането на проекта "Ден за приключения", в който участие взеха 25 деца сираци или с един родител от 1 до 7 клас от община Панагюрище, 5 родителя придружаващи деца, 8 представители на БМЧК и 7 доброволеца от БЧК-Панагюрище. 

Бяха осъществени поредица от дейности - организирано посещение на Винарно селище "Старосел", разходка в зоостопанството на комплекса, а всяко дете получи подарък в края на деня, съдържащ материали и ученически пособия за училище.

Включете се в прочуване на тема "Профил на КСО специалиста в България 2018"

В България професията на КСО специалиста тепърва прохожда. Ето защо, CSR AdviceBox и Junction България стартират пилотно проучване относно профила, образованието и практическите задачи на хората, които днес са ангажирани с дейностите по корпоративна устойчивост и отговорност (КСО) в българските компании.

Въпросникът включва 25 въпроса, разделени в общо две секции:

  • Въпроси относно характеристиките на организацията, в която работи КСО специалистът,
  • Въпроси относно неговия профил.

Попълването му отнема не повече от 10 минути.

Резултатите от изследването ще бъдат предоставени за ползване на новосъздадената Българска асоциация на КСО специалистите и, впоследствие, публикувани в първото по рода си издание CSR State of Bulgaria. 2018.

Прочетете още »

Бизнес лидери, държавни глави и генералния секретар на ООН,  обсъдиха напредъка по Целите за устойчиво развитие

По време на срещата на върха на Глобалния договор на ООН, над 120 изпълнителни директори от водещи световни компании се присъединиха към държавни и правителствени ръководители и лидери от ООН и гражданското общество, за да обсъдят новаторски решения на някои от най-актуалните предизвикателства на нашето време.

Прочетете още »

Солвей Соди с принос за разкриването на нова професионална паралелка в СУ „Васил Левски“, град Девня

Проектът за професионалните паралелки в СУ „Васил Левски“, град Девня е добър пример за екипна работа между бизнеса, образованието и местната власт с цел развитие на търсените на пазара на труда умения у младите хора и гарантиране на успешен бизнес чрез успешна реализация на младежите. Учениците в новата професионална паралелка ще имат възможност да посетят предприятията и да се запознаят със специалистите в професионалната сфера, за която се обучават. 

Прочетете още »

ЕКОПАК инвестира в нов технологичен център за преработка на отпадъци от опаковки

„Капацитетът на новата инсталация е 5 пъти по-голям от този, с който разполагахме досега. Тя може да сортира до 21 000 т.  отпадъци от опаковки годишно“, съобщи г-н Бургуджиев. Той подчерта, че голяма част от процесите са автоматизирани, а нестандартният дизайн позволява посетителите да наблюдават дейността на инсталацията отгоре.

Прочетете още »

С подкрепата на КонтурГлобал Марица Изток 3, млад американец ще преподава английски език на децата в Гълъбово 

За трета поредна година учениците от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника (ПГЕЕ)  в град Гълъбово ще имат възможност да подобрят езиковите си умения с помощта на американски учител.  Благодарение на подкрепата на “КонтурГлобал Марица Изток 3”, г-н Кийгън Скот от Охайо ще продължи да преподава английски език на децата и младежите от Гълъбово и през тази учебна година. 

Прочетете още »

Програма „Готови за успех“ набира кандидат-стипендианти за учебната 2018-2019 година

Могат да участват ученици от 12 клас, както и студенти в държавни университети. Комисията на стипендиантска програма „Готови за успех” реши от учебната 2018/2019 г да преустанови стипендията за студенти, обучаващи се в степен "Магистър", освен когато специалността, в която се обучава студентът не е за придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър” от първи курс (напр. Медицина, Архитектура, Право). Стипендиите са десетмесечни, а годишният им размер е съответно 2000 лв. за студентите и 1000 лв. за учениците.

Прочетете още »

Пощенска банка и СофтУни обявиха старта на своето стратегическо партньорство

Пощенска банка стартира в навечерието на новата учебна година съвместен проект със СофтУни (SoftUni) в подкрепа на българското образование. Той включва различни активности за подготовка на младите хора за професиите на бъдещето и реализация в България. Със стратегическото партньорство двете организации имат за цел да насърчат студентите да развият потенциала си като IT и дигитални лидери, подготвени за динамично променящата се среда и новите тенденции в банкирането. Проектът е част от стратегията на банката за дигитализация и цялостната ѝ политика за корпоративна социална отговорност.

Прочетете още »

Кандидатствайте за наградата „Най-голям корпоративен дарител“ 2018 г.

В това издание на конкурса има нова категория „Най-добра програма на местен дарител“. 
Тя цели да насърчи дарителите в местните общности, да се даде публичност на малките по обем, но със значим принос за местните общности дарителски инвестиции. Ще бъдат отличени бизнеси, които даряват единствено в територията, в която реализират основната си дейност и се развиват. 

Церемонията ще се състои на 22 ноември 2018 г. и неин домакин за поредна година ще бъде Румен Радев, Президент на Република България.

Прочетете още »

 


Включете се с новина в бюлетина ни

Ако желаете да се включите в бюлетина на БМГД на ООН с новини на Вашата компания или организация от сферата на КСО или устойчивото развитие, свържете се с нас на secretariat@unglobalcompact.bg.

Крайният срок за изпращане на новини за следващия брой на бюлетина е 31 октомври 2018 г. 


 


United Nations Global Compact    Foundation for the Global Compact    Foundation for the Global Compact  

За нас | Новини | Присъединете се | Комюнике | Проекти | Публикации

   

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обединява компании, академични институции и граждански организации, които създават колективни проекти с обществена значимост и имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

Published 04 Oct 2018

Ако не желаете да получавате бюлетина, моля натиснете тук, за да се отпишете.