Stay up to date on UN Global Compact news, engagement opportunities, resources and eventsUnited Nations Global Compact Facebook   twitter   LinkedIn   Youtube
 
Open in Browser   Вижте в браузъра    Forward Абонирайте се  
 

Бюлетин Май 2020

Бизнесът - сила за добро

 

Resource - IMPACT: Transforming Business, Changing the World

 

НОВИНИ ОТ МРЕЖАТА

Вижте още новини »

ПРЕДСТОЯЩО

 

 

май

11

Solidarity and Responsibility of business in response to COVID-19- уебинар на  Стопански факултет на Софийския университет и УНИЦЕФ България

май

12

Regional Perspectives on Leadership for a Global Crisis - уебинар на UNGC Academy

май

13

Private sector facing COVID-19: Economic impact and effect on business - уебинар на  Стопански факултет на Софийския университет и УНИЦЕФ България

юни

5

Световен ден на околната среда 2020 - Биоразнообразие 

юни

15-16

20th Anniversary Virtual Leaders Summit - онлайн

 

НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕ

И ПРИЯТЕЛИ

Вижте още новини »
 

ПРЕДСТОЯЩО

 

Solidarity and Responsibility of business in response to COVID-19

От началото на 2020г. Стопански факултет на Софийския университет и УНИЦЕФ България стартираха партньорство за създаване на обучителна програма и изграждане на капацитет у бизнеса и студентите за защита правата на децата, утвърждаване на устойчиви социални бизнес модели и достигане на Глобалните цели за устойчиво развитие. Във времето на COVID-19 тази задача е още по-важна и спешна.

В уебинара водещи експерти и представителите на институциите на ООН в България ще дискутират как отговорните компании могат и изграждат дългосрочни стратегии и инициативи в полза на обществото – за подкрепа на служителите, клиентите и икономиката като цяло.

Научете повече 


Regional Perspectives on Leadership for a Global Crisis 

Като част от специалната поредица уебинари на UNGC Academy, тази дигитална лекция ще чуете новите подходи към света по време на криза на някои от най-изявените бизнес лидери. 

Можете да се включите в уебинара по различно време, за да чуете гледната точка на лидерите от 6 различни региона: Китай, Близкия Изток, Африка, Европа, Латинска Америка и Карибите и Азия. В това време на несигурност бизнеса, правителството и гражданското общество трябва да бъдат обединени, за да координират действия, засягащи всички заинтересовани страни.

Научете повече 


Private sector facing COVID-19: Economic impact and effect on business 

Във втория уебинар, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет и УНИЦЕФ България ще чуете водещи експерти  и представителите на институциите на ООН в България ще дискутират икономическите въздействия и ефекти върху бизнеса. Участниците ще научат повече за международните и националните прогнози, както и мерките за устойчивост и икономическо възстановяване, които тези институции предприемат.

Научете повече


Световен ден на околната среда 2020 - Биоразнообразие 

Световния ден на околната среда се провежда всяка година на 5 юни. Той представлява основния ден на ООН, в който организацията обръща внимание на целия свят за предприемането на действия за защита на природата. През годините денят се превърна в най-голямата глобална публична платформа за действия относно околната среда и се чества от милиони в повече от 100 държави. Тази година темата е Биоразнообразие, а домакини са Колумбия с подкрепата на Германия.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и компаниите членове честват Световния ден на околната среда всяка година от 2012 г. насам. Продължаваме традицията и през 2020 г.

Научете повече


20th Anniversary Virtual Leaders Summit - онлайн

Срещата на лидерите от високо равнище ще се проведе виртуално за едно по-голямо, по-добро и по-приобщаващо преживяване. Програмата ще "преследва слънцето", за да позволи на участниците и локалните мрежи да участват в удобно за тях време.

Форумът ще съчетае вече изготвената програма с нови, по-достъпни събития, за да може всички заинтересовани страни да участват, без ограничение.

Регистрирайте се в линка отдолу.

Научете повече

 

 
 
 

НОВИНИ

Покана за участие в заснемането на Видео ресурси, представящи професиите от специалисти от компаниите

Вече 8 години Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН заедно с отговорните компании създава култура на партньорство между бизнес, образование и младите хора в България. Време е да стигнем до още повече деца, учители и родители като създадем видео ресурси, представящи професиите от специалисти от компаниите в реална работна среда, които да бъдат достъпни за всички в цялата страна.

Прочетете повече»

 

Месец първи: отговорният бизнес като антидот срещу рецесията

Месец след като COVID-19 удари България, бизнесът все още се намира в кризисна ситуация. Първоначалните реакции бяха гръмки и на места хаотични, но изглежда компаниите продължиха опитите си за адаптиране към актуалната обстановка и след четири седмици ги виждаме да се изправят на крака. В текста ще ви запознаем с примерите на компаниите – членове на Българската мрежа на ГД на ООН: в техните последващи реакции се открива един балансиран подход за справяне с кризата, включващ дългосрочни и солидарни мерки за всички заинтересовани страни. 

Прочетете повече

 

"Училище за Земята" отвежда децата на 30 дневно приключение в света на природата!

В отговор на кризата COVID-19 се формира несрещано досега партньорство, което създаде “Училище за Земята” (Earth School). То ще предоставя безплатно, качествено образование, целящо да помогне на учениците, учителите и родителите по света, които са принудени да стоят по домовете си. Започнато от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и TED-Ed, Училището за Земята ще отведе учениците на 30 дневно приключение в света на природата!

Прочетете повече

 

Полезни връзки за здраве, култура и спорт

Екипът на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН състави списък с полезни връзки относно Covid-19, както и занимания, които можете да практикувате от вкъщи по време на изолацията. В списъка можете да откриете линкове към важни публикации, новини и друга информация от международни организации като ООН и СЗО, както и линкове към всякакви занимания, които хората могат да практикуват от домовете си (спорт, култура, занимания за деца, подкасти).

Прочетете повече

 

Как ще изглежда света след COVID-19? Публикация на Лизе Кинго

Изпълнителният директор на Глобалния договор на ООН Лизе Кинго споделя мислите си относно това как световната пандемия ще повлиае на начина ни на живот след като отмине? Ще се обединим ли в солидарност, за да предпазим най-уязвимите в обществото и каква ще бъде ролята на бизнеса и правителството, за да ги защити?

Прочетете още »

 

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари 100 000 лева за борбата с COVID-19 в България

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” дари 100 000 лева за справяне с епидемията от коронавирус на територията на България. Средствата бяха насочени към Фонд „Обединени срещу COVID-19“.  Целта на фонда е да обедини усилията на отговорния бизнес в страната и да подпомогне националните институции чрез финансиране на проекти за преодоляване на здравните и социални последици от епидемията в цялата страна.

Прочетете повече»

 

Ново изследване на Стопанския факултет: университетът и работодателят печелят доверието на студентите по време на COVID-19

Болничните заведение и лекарите, университетите и училищата, както и работодателите са водещи в битката за доверието на студентите в България по време на кризата. Обучението трябва да бъде дистанционно, но да се доближава максимално до живия контакт между преподаватели и студенти. Това са част от резултатите от приключилото експресно изследване на Стопанския факултет към Софийския университет , фондация Каузи и Junction Bulgaria. Организаторите реализираха проучването, за да подпомогнат ръководствата на висшите училища и компаниите да отговорят максимално на нуждите и очакванията на младите хора за справяне с пандемията.

Прочетете повече»

 

А1 дари респиратори на болниците в Силистра, Добрич и Монтана, благодарение на хората, които използват Моят А1

След като през март А1 дари 5 респиратора за сумата от 220 000 лв. на „Александровска” болница в София, в хода на настоящата кампания дарения получиха и болниците в Силистра, Добрич и Монтана. С това А1 показва, че не са забравени и нуждите на лечебните заведения в провинцията. Респираторите са от най-ново поколение и в последните месеци се превърнаха в дефицитна стока в световен мащаб.

Прочетете повече»

 

 

Как ВУЗ-овете се дигитализираха за един семестър?

Коронавирусът засегна и учебния процес в българските университети, които бързо трябваше да се дигитализират. Гладко ли протече тази трансформация и ще виждаме ли повече технологии в обучението в бъдеще? Вижте повече в интервюто с доц. д-р Радостин Вазов, зам.-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение във ВУЗФ и член на екипа на VUZF Lab.

Прочетете повече»

 

„На първа линия“ и фондация BCause доставят 14 000 маски за медиците в 13 града

84 620 лева са дарени в кампанията „На първа линия“, организирана от млaди българи, учили и живеещи в чужбина, и подкрепена от фондация BCause. До момента за каузата са дарили над 160 дарители.С дарените пари са купени 14 000 защитни маски KN95, които вече се доставят на медиците, работещи в болниците в 13 града. Маските осигуряват добра защита от COVID-19 на лекарите и сестрите.

Прочетете повече»

 

„Аурубис България“ АД осигурява 1.52 млн. за дейности в подкрепа на общините Златица и Пирдоп

Приоритети в целевата дарителска програма на „Аурубис България“ за региона са подкрепа за възстановяване на образованието, културата, здравословния начин на живот и спорта, социалните дейности след края на кризата с Covid-19. Даряват се средства за подобряване на условията за медицинско обслужване в селата Карлиево, Църквище и Петрѝч в община Златица. 

Прочетете повече»

 

Група „Солвей“ обяви създаването на фонд за солидарност

Фондът за солидарност бе създаден преди края на м. април. Той има статут на благотворителна фондация и е ръководен от специален съвет, който включва независим надзор. Разплащанията се управляват от определени мениджъри в Солвей, при отчитане на мнението на представителите на служителите в компанията, за да се гарантира, че изплащането на средствата достига до нуждаещите се бързо и ефективно.

Прочетете повече»

 

Пощенска банка осигури компютри за учениците от Средно училище "Иван Вазов" в гр. Мездра

Пощенска банка осигури 30 компютъра, необходимите за тях монитори и нужните аксесоари за ученици в неравностойно положение от Средно училище „Иван Вазов“ в град Мездра. В гимназията се обучават 20 деца от социално слаби семейства, които не разполагат със средства за закупуване на техника и са заплашени от отпадане от училище поради прекъсване на учебния процес. С дарението, предоставено от банката, нуждаещите се деца ще могат да влязат във виртуалните класни стаи, за да се присъединят заедно с връстниците си към дистанционното обучение, организирано от техните преподаватели. 

Прочетете повече»

 

Подкрепа за най-уязвимите чрез хранително банкиране

Пандемията донесе промени и изпитания за всички ни, но като че ли в най-трудна ситуация се оказаха най-уязвимите хора – възрастните, децата, бездомните и всички, които живеят под линията на бедността. Българска хранителна банка работи за осигуряване на хранително подпомагане и намаляване на разхищаването на храна. БХБ предлага ефективно решение в борбата с глада и унищожаването на хранителни продукти като срещу 1 лев вложени финансови ресурси, организацията осигурява храна на стойност 4 лв.

Прочетете повече»

 

Българската стопанска камара отбелязва 40 години от своето учредяване 

Преди 40 години - на 25 април 1980 г., представители на най-големите български предприятия учредяват Българската индустриална стопанска асоциация, преименувана по-късно в „Българска стопанска камара“. БИСА е първата неправителствена организация в бившия социалистически лагер, проводник на пазарните отношения в България. Макар и във времена на планова икономика и силен партийно-политически натиск, организацията успява да наложи някои съвременни, не само за онова време, но и за днес, принципи на пазарно поведение..

Прочетете повече»


United Nations Global Compact    Foundation for the Global Compact    Foundation for the Global Compact  

За нас | Новини | Присъединете се | Комюнике | Проекти | Публикации

   

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обединява компании, академични институции и граждански организации, които създават колективни проекти с обществена значимост и имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

Published 07 Oct 2020

Ако не желаете да получавате бюлетина, моля натиснете тук, за да се отпишете.