БМГД на ООН връчи Стратегическия план 2015+ на г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО

БМГД на ООН връчи Стратегическия план 2015+ на г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО

IMG_56241

На 19 май 2016г. в София се състоя публична дискусия на тема „Цели за устойчиво развитие: По-добър свят до 2030 ” със специален гост и лектор на събитието г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН. Срещата бе организирана от Фондация „Фридрих Еберт” и Пан-Европа – България.

В своята вдъхновяваща реч г-жа Бокова подчерта значението на 17-те цели за устойчиво развитие, които са били разработени и ще бъдат изпълнени за първи път в тясно сътрудничество с правителствата, гражданското общество, частния сектор и академичните среди. „В последните години международната общност трудно се обединяваше около нещо толкова важно за промяна във всяка държава като Глобалната програма за устойчиво развитие 2030, приета от ООН миналия септември”, коментира г-жа Бокова.

По време на срещата г-н Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, връчи на г-жа Бокова копие на Стратегическия план на Мрежата 2015+:
“Съсредоточихме се не само върху това, което очаквано пада върху плещите на бизнеса – икономически растеж и иновации, а върху други области като образование и възпитание, професионално ориентиране, отговорно потребление. Програмите “Отговорният избор” и “Гордея с труда на моите родители” са пример за колективни действия. Те носят ползи не само за бизнеса, а и за обществото, доказвайки по този начин мотото на Глобалния договор на ООН “Бизнесът – сила за добро”.

Това е второто публично представяне на Стратегическия план 2015+ след срещата–дискусия за Глобалните цели на ООН под надслов „БИЗНЕСЪТ – СИЛА ЗА ДОБРО”, провела се на 1 март 2016г., а г-жа Бокова е вторият общественик след Президента на Р България, г-н Росен Плевнелиев, който получава персонализирано копие на плана като знак за ангажимента на отговорния бизнес.

С този публичен акт Мрежата заявява, че съзнава отговорността и възможността да бъде проактивна страна в начертаването на пътя и постигането на Целите.
Българската мрежа цели и ще продължи да мотивира и вдъхновява различните заинтересовани страни в развиването и споделянето на техните планове и в постигането на същия синергизъм, характеризиращ колективните проекти на Мрежата, с цел превръщането на Глобалните цели в реалност.