Българин е сред десетте пионери на Целите на ООН за устойчиво развитие

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 DIMITAR TSOTSORKOV

 

Българин е сред 10те пионери на Целите на ООН за устойчиво развитие

Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет“, бе отличен в Ню Йорк, за приноса чрез иновации за намаляване на екологичния и въглеродния отпечатък, и задаване нови стандарти на работа в минния сектор

 

За първи път българин се нарежда сред десетте бизнес лидери, които бяха отличени като пионери на Целите за устойчиво развитие на Организацията на Обединените нации (ООН) – организация, обединяваща 193 държави-членки.

Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет”, достигна до финалния кръг на конкурса след като беше отличен за Пионер на SDG (sustainable development goals – цели за устойчиво развитие) на България в националния конкурс, проведен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Негови подгласници бяха Гергана Манолова от „Уникредит Булбанк“, Катерина Кирова от „Загорка“ и Невена Димитрова от „Контур Глобал Марица Изток 3″.

O.Traianov to Pioneer D.Tsotsorkov (1)

 

Десетте световни бизнес лидери за 2022 г. бяха обявени по време на Срещата на върха на Глобалния договор на ООН на 2 юни. Те бяха излъчени от жури от представители на гражданското общество, академичните среди, на Глобалния договор на ООН, на администрацията на ООН и предишните носители на приза SDG Pioneers. Тази година в конкурса “SDG Пионери” участват бизнес лидери от Италия, САЩ, Канада, Нидерландия и др.

“Днес, когато ни застъпват криза след криза, ясно се вижда, че бизнесът продължава да бъде адаптивен и гъвкав, да създава блага, да компенсира дефицити.”, каза Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. “Бизнесът днес е стълб, пилон на нормалността и гаранция, че ще бъдат положени всички усилия, за да има развитие и устойчивост”, убеден е той.

„Съвременните дигитални технологии позволяват на бизнеса да управлява по-добре всички свои процеси, да намалява въглеродния отпечатък, да се грижи по-добре за околната среда. Внедряваме най-новите интегрирани решения, инвестираме в иновации и ползваме най-доброто от напредъка на технологиите, но най-важни остават хората, защото те носят заряда за промяна и развитие“, каза Д. Цоцорков.

Конкурсът SDG Пионери се фокусира в търсене на професионалисти, работещи на всяко ниво в компания-член на Глобалния договор на ООН, които спазват 10-те принципа на ООН за правата на човека, трудови норми, околна среда и антикорупция, и следват 17-те цели за устойчиво развитие, приети от всички 193 държави в ООН през 2015 г.

Изборът на представител на България показва оценката за бизнеса в страната ни като важен фактор за постигането на целите за устойчиво развитие. Това е особено валидно във времена на глобални кризи, в които бизнесът не абдикира, а доказва с действията си какво може да се направи, за да се постигне промяна, която да служи не само на акционерите, но и на обществото като цяло.

2022_Pioneers_-_Twitter-general_congrats_2 (1)

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]