Ден на отворените врати за посетители от цялата страна в АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ден на отворените врати за посетители от цялата страна в АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”

DSC_3061

 

С много усмивки и настроение – и сред посетителите, и сред домакините, премина Денят на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй”. На 4 юни, след двегодишно прекъсване поради пандемията, традицията за ежегодно провеждане на Ден на отворените врати беше въстановена с посрещането на 550 гости.

Възможността лично да видят централата привлече хора от всички краища на страната – София, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Търговище, Силистра, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора, Хасково и много други. Потвърдена бе тенденцията, установена в предходни години, за висок дял на децата и младежите сред посетителите – те бяха около една четвърт от всички, разгледали АЕЦ „Козлодуй” в рамките на Деня на отворени врати.

Отворени за посещение бяха командните и машинните зали на 5 и 6 блок. В Информационния център ядрени експерти разговаряха с посетителите и отговаряха на многобройните въпроси как се произвежда електричество от ядрените блокове и как се осигурява безопасността и надеждността на централата.

За посетителите бяха организирани разнообразни и забавни занимания. Както обикновено, най-атрактивни бяха демонстрациите с противопожарна техника, провеждани от огнеборците от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението – АЕЦ Козлодуй”. В тях след необходимото екипиране и инструктаж се включиха малки и пораснали гости, а най-смелите се качиха на автовишката на един от специализираните автомобили на Районната служба и се възползваха от възможността да видят площадката на атомната централа от птичи поглед. Интерес предизвикаха и измерванията на параметрите на околната среда, реализирани в реално време с мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг.

За много от включилите се в инициативата това бе шанс да видят отблизо къде протича работният ден на техни близки и роднини. На работещите в АЕЦ „Козлодуй” проявата даде възможност да покажат мястото на професионалната си реализация и да споделят с близки и приятели гордостта си да са част от екипа на най-голямата електропроизводствена компания в страната. Денят бе още по-специален за двама от колегите, довели семействата си в централата. Техните деца – Явор и Калина Иванови (на 4 г.) и Габриел Стоянов (на 5 г.), имаха рожден ден на същата дата.

Денят на отворени врати се превърна в истински празник. Домакините от атомната централа направиха всичко възможно гостите да се почувстват добре дошли и да се уверят лично, че АЕЦ „Козлодуй” е уникален за България обект, където работят подготвени, всеотдайни и енергични хора.

DSC_2941

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]