Генералният секретар назначи Лизе Кинго за изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви назначаването на Лизе Кинго за изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН. Тя ще наследи Георг Кел, които се пенсионират по-късно тази година, след като повече от 25 години трудов стаж в ООН.

Генералният секретар изрази още ангажимента си за насърчаване на сътрудничеството между частния сектор и Организацията на обединените нации. Той е особено благодарен за лидерството ва г-н Георг Кел в създаването и управлението на Глобалния договор на ООН от 2000 година до днес.

Г-жа Кинго, която стъпва в длъжност от 1 септември, ще донесе богат опит и съпричастност към ценностите на Глобалния договор, в съчетание с широки познания и разбиране на стратегическо лидерство и изпълнение на корпоративната устойчивост чрез изграждането на партньорства с ключови заинтересовани страни. Доскоро тя бе изпълнителен вице-президент и член на Изпълнителното ръководство на Novo Nordisk. В своята кариера тя е работила като старши заместник-председател за връзки със заинтересованите страни (1999-2002) и директор на околната среда (1988-1999). В момента тя е заместник-председател на датската фондация „Nature“ и председател на Датския съвет за корпоративна социална отговорност.