Подкрепа за най-уязвимите чрез хранително банкиране

Подкрепа за най-уязвимите чрез хранително банкиране

web-site-headПандемията донесе промени и изпитания за всички ни, но като че ли в най-трудна ситуация се оказаха най-уязвимите хора – възрастните, децата, бездомните и всички, които живеят под линията на бедността.
Някои от тях получават единствената си дневна порция храна благодарение на Българска хранителна банка и мрежата й от партньорски организации в цялата страна. Какво е хранително банкиране? Всъщност е почти като истинското банкиране, само че с храна. Хранителната банка събира, складира и раздава дарени хранителни продукти с кратък срок на годност, в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните на нуждаещи се. В България Хранителната банка работи от 8 години целогодишно и дългосрочно, но сега, предвид необичайната ситуация за всички, има особена нужда от помощ, за да помогне на другите.
БХБ e дългогодишен партньор на Мрежата. Още през 2015г. създадохме “Пътят на храната”, а след това разработихме  програмата “;Отговорният избор – Излишна ли е излишната храна?”.
 затова Българската мрежа призовава компании и граждани да помогнат на най- уязвимите чрез хранително банкиране.
Ето как можете да се включите:
Компании:
● Като предоставите дезинфектанти, предпазни средства (маски, ръкавици);
● Като предоставите гориво и опаковъчни материали (кашони, фолио и т.н.) за доставки;
● Като дарите ваучери за храна;
● Като дарите храна – само ако сте регистриран оператор на храна, тъй като има задължителни стандарти
● Като направите парично дарение
Индивидуални спомоществователи:
● Като се включите като доброволци след отмяна на извънредното положение
● Като изпратите SMS на стойност 1 лв. с текст DMS HRANA на кратък номер 17777. За всеки 1 дарен лев Българска хранителна банка осигурява храна на стойност поне 4 лева.
За информация може да се обръщате към Българска Хранителната Банка на contact@bgfoodbank.org или Българската Мрежа на Глобалния Договор на ООН на secretariat@unglobalcompact.bg .
* * * * *
БХБ individualni-dobrovolciБългарска хранителна банка работи за осигуряване на хранително подпомагане и намаляване на разхищаването на храна. БХБ предлага ефективно решение в борбата с глада и унищожаването на хранителни продукти като срещу 1 лев вложени финансови ресурси, организацията осигурява храна на стойност 4 лв. БХБ e надежден партньор на хранителния бизнес за оползотворяване на годна храна и предоставянето й в подкрепа на нуждаещи се хора.
ДАРЕНИЯ
Можеш да направиш дарение и по банков път на избрана от теб сума. Дарителската сметка на фондация „Българска хранителна банка“ в Експресбанк АД е:
Експресбанк АД
Фондация “Българска хранителна банка”
IBAN: BG68TTBB94001525859699 – в лева
BIC: TTBBBGSF