ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари 100 000 лева за борбата с COVID-19 в България

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари 100 000 лева за борбата с COVID-19 в България

Централата се включи във Фонд „Обединени срещу COVID-19” заедно с още 21 компании, фондации и физически лица

CGME3 TPPТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” дари 100 000 лева за справяне с епидемията от коронавирус на територията на България. Средствата бяха насочени към Фонд „Обединени срещу COVID-19“, създаден по инициатива на Българския дарителски форум (БДФ), Фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и Посолството на Съединените щати у нас. Целта на фонда е да обедини усилията на отговорния бизнес в страната и да подпомогне националните институции чрез финансиране на проекти за преодоляване на здравните и социални последици от епидемията в цялата страна.

Достъп до средствата ще имат уязвимите групи – медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др. Безвъзмездната помощ, дарена от централата, ще се използва за закупуването на медицинска апаратура, лабораторно оборудване, лабораторни материали и консумативи, лекарствени и други химически препарати, лични предпазни средства, както и за организацията на разпределението им на територията на страната. Разпределянето на средствата от Фонд „Обединени срещу COVID-19“, които до момента са над 800 000 лв., ще става в постоянна координация с Националния кризисен щаб, ръководен от генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, областните и общинските оперативни щабове за борба със заразата. Фондът е отворен и за бъдещи безусловни дарения в подкрепа усилията за борба с коронавируса в България, а цялата информация за кандидатстващи институции и организации е достъпна на www.United4BG.org.

„В този труден момент, поставящ на изпитание възможностите на здравната ни система, ние искаме да подадем ръка на всички, които работят на първа линия. Ние вярваме, че бизнесът трябва да заеме своето значимо място в борбата срещу COVID-19. Надяваме се, закупеното с безвъзмездно предоставените от нас средства оборудване, час по-скоро да достигне до медицинските работници и лечебните заведения, за да гарантира сигурната и надеждна грижа за пациентите. Крайният успех е възможен само с нашите задружни усилия“, заяви Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Като глобален инвеститор с бизнес в 21 страни на 3 континента, „КонтурГлобал“ взе решение за преструктуриране на стратегията си за социални инвестиции за 2020 г. с цел по-ефективното подпомагане на държавите, в които работи, в борбата с COVID-19. За тази цел сериозният бюджет, който КонтурГлобал отделя за подкрепа на местните общности ще бъде пренасочен изцяло за подпомагане справянето с коронавируса, с фокус върху онези части на света, които са най-засегнати.

CGME3 TPPlant“КонтурГлобал Марица Изток 3” притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).